L'OCDE aconsella apujar l'IVA i vincular l'edat de jubilació a l'esperança de vida
L'organització avala la "reeixida recuperació" però exigeix més reformes
- En castellano: La OCDE aconseja subir el IVA y vincular la edad de jubilación a la esperanza de vida
Actualitzat : 19:24
L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha presentat aquest dijous l'últim 'Estudi Econòmic d'Espanya', en què assegura que el país "ha fet una reeixida recuperació econòmica", sustentat per un fort creixement de l'ocupació, major competitivitat de l'economia i les condicions externes i financeres favorables. No obstant això, recomana que el govern prengui una sèrie de mesures per continuar amb el creixement com apujar l'IVA i vincular l'edat de jubilació a l'esperança de vida.
L'expansió econòmica actual ofereix "una oportunitat per accelerar els esforços per augmentar la capacitat de recuperació de les finances públiques, millorar la creació d'ocupació i garantir una economia més sostenible i inclusiu que beneficiï a tots els espanyols", segons la mateixa OCDE.
"Li està anant millor a Espanya que a Europa i que a la resta del món", de fet, hi ha un superàvit que reflecteix que l'economia espanyola és "competitiva", ha dit el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, en companyia de la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, durant la presentació de l'informe aquest dijous.
L'organització projecta un creixement del 2,6% per a aquest any, un 2,2% el 2019 i 1,9% el 2020, dues dècimes menys per a aquest any i el pròxim després d'una revisió a la baixa al seu informe semestral de perspectives econòmiques. Mentrestant, l’FMI ha marcat recentment encara xifres més baixes de creixement per a Espanya el 2018 en un 2,4% i la Unió Europea, en un 2,1%.
Tot i aquests números, en els quals cada institució ha anat reduint les previsions de creixement per a Espanya, Gurría ha posat en perspectiva els números i ha explicat i valorat positivament que fa sis anys el creixement estimat era al voltant de la quarta part de les previsions per a aquest any. "Això és un missatge als mercats i a Brussel·les", ha dit. "Hi ha una tendència" de creixement i "això és en el que cal enfocar-se".
RECOMANACIONS DE L'OCDE
Per continuar en el camí del creixement, l'OCDE ha tornat a recomanar al Govern que elimini els tipus reduïts de l'IVA, que aprovi nous impostos mediambientals i que vinculi l'edat de jubilació a l'esperança de vida com receptes per millorar la sostenibilitat de l'Estat de benestar.
"El període de referència aplicable a les rendes computables a efectes de pensió ha d'ampliar-se més fins a abastar tota la vida laboral del contribuent", ha receptat l'organisme internacional, segons es desprèn de l'edició 2018 del seu informe 'Estudi Econòmic d'Espanya' .
L'OCDE projecta un creixement de l'economia espanyola del 2,6% per a aquest any
A més, tot i que les reformes empreses durant els últims anys van elevar l'edat de jubilació fins als 67 anys, l'OCDE ha assegurat que el Govern hauria de vincular l'edat de jubilació a la "variació de l'esperança de vida restant després dels 65 anys".
D'altra banda, en relació a les pensions, l'organisme presidit pel mexicà Ángel Gurría ha afirmat que l'Executiu hauria d'estudiar "mesures addicionals i alternatives" que "fomentin" l'estalvi privat com a resposta als canvis anunciats per retallar les comissions dels plans privats de pensions.
A l'àmbit impositiu, l'OCDE ha apostat per rescatar una recomanació antiga, compartida pel Fons Monetari Internacional (FMI): aprovar nous impostos de caràcter mediambiental i augmentar la recaptació a través de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA).
CATALUNYA, UN RISC PER A L'ECONOMIA
Així mateix, l'OCDE manté la incertesa política de Catalunya com un dels riscos que podrien tenir un "fort impacte" en l'economia espanyola.
"L'economia espanyola està exposada a importants amenaces internes i externes, com una eventual prolongació de la incertesa a Catalunya", ha assegurat l'entitat internacional encapçalada pel mexicà Ángel Gurría.
El possible impacte de Catalunya en el conjunt d'Espanya que estudia l'OCDE s'observaria en un empitjorament de la confiança i de les dades de turisme. Així mateix, també podria "desviar l'atenció del procés de reformes i reduir les perspectives de creixement a mitjà termini".
D'altra banda, Espanya també està exposada a una sortida desordenada del Regne Unit de la Unió Europea, cosa que provocaria una "caiguda del comerç i de la inversió exterior", amb el consegüent "perjudici" per a la productivitat i el creixement.
PUJAR EL SALARI MÍNIM
La pujada del salari mínim plantejada pel Govern espanyol suposa un ajust que sobre aquesta "unitat de compte" a la mitjana dels països de l'OCDE, després que els nivells salarials a Espanya, particularment a la part inferior del rang, fossin molt baixos en comparació amb la resta d'Europa, segons ha assenyalat el secretari general d'aquesta institució internacional, Ángel Gurría.
"Amb aquest ajust, el que passa és que s'acosta a la mitjana dels països de l'OCDE pel que fa al percentatge que representa el mínim respecte als salaris mitjans ", ha indicat el mexicà durant la seva visita a la capital espanyola, on ha presentat l'informe anual de l'OCDE sobre Espanya.