L'IPC s'accelera el gener fins al 3,4%, però la taxa subjacent es modera al 3,6%

Són dades avançades, els definitius es coneixeran al febrer

Per

Bolsamania | 30 gen, 2024

La inflació torna a pujar. L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha elevat tres dècimes la taxa interanual al gener respecte al desembre, en situar-se al 3,4%. La causa? L'encariment de l'electricitat, tal com ha avançat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE), ha explicat que al primer mes de l'any els preus dels carburants han disminuït.

Cal recordar que al gener va pujar l'IVA de la llum del 5% al 10%, després d'haver-ho acordat el Govern als últims compassos del 2023. Tal com van explicar Pedro Sánchez i els seus, l'electricitat es mantindrà tot el 2024 al tipus reduït, mentre que el gas passarà al 21% del tipus general l'1 d'abril.

Això és el que ha provocat la pujada dels preus de l'electricitat, enfront de la baixada experimentada el gener del 2023. Els carburants, per part seva, han baixat davant la pujada de fa un any.

Tot i això, segons les dades de l'indicador avançat per Estadística, la taxa anual de la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, s'ha retallat dues dècimes al gener, fins al 3,6%.

En taxa mensual, l'INE remarca que la inflació ha registrat al gener una taxa del 0,1% respecte al mes de desembre.

Pel que fa a l'Índex de Preus al Consum Harmonitzat (IPCH), al primer mes de l'any la taxa de variació anual s'ha situat al 3,5%, dues dècimes per sobre que la registrada al mes anterior. La variació mensual de l'IPCH, per part seva, ha estat del -0,2%.

Cal destacar que les dades difoses aquest dimarts són un avenç, i que les definitives es publicaran al proper mes de febrer.

Últimas noticias