L'IPC del Regne Unit, "fora de control": es dispara al 9%, màxim de 40 anys

El Banc d'Anglaterra va predir que la inflació podria superar el 10% aquest any

Per

Bolsamania | 18 mai, 2022

La inflació al Regne Unit ha arribat a un preocupant 9% a l'abril, la taxa més alta dels últims 40 anys - màxims des del novembre de 1981-, mentre la crisi del cost de la vida segueix colpejant les llars britànics. La xifra ha quedat per sota de les prediccions del 9,1% però és molt superior al 7% del març, taxa que suposa un dels increments més grans dels preus al consum en un any des que es van iniciar els registres el 1989. La inflació subjacent de l'IPC va augmentar al 6,2%, des del 5,7%, i va igualar el consens, 6,2%.

Les xifres oficials publicades avui confirmen les prediccions anteriors que la inflació ha arribat al 9%, ja que les factures es continuen disparant. El Banc d'Anglaterra ja va predir que aquest any la inflació podria superar el 10%.

"La inflació al Regne Unit està completament fora de control, i no hi ha dubte que l'augment de la inflació està influint negativament a la renda disponible", comenta Naeem Aslam, cap d'anàlisi d'Avatrade. "L'agenda del Brexit torna a estar sobre la taula, i l'augment dels preus de les matèries primeres toves i l'excés d'oferta pel conflicte amb Rússia, són a la cantonada, cosa que tindrà més influència adversa a la lliura", assenyala Aslam.

La pujada de la inflació del mes passat va estar impulsada per un augment sense precedents de les factures de l'energia, ja que es va permetre que el limit augmentés la quantitat rècord, afegint-hi diversos centenars de lliures a les factures anuals.

L'augment de la inflació subjacent es va deure, en part, a un increment de la inflació de l'IPC de béns subjacent fins al 8,0%, des del 7,9%, ja que els detallistes van continuar repercutint els preus de producció més grans als consumidors. Però la font principal de la pujada de la inflació subjacent va ser l'augment de la inflació dels serveis fins al 4,7% a l'abril, des del 4,0% del març, comenten els experts de Pantheon Macroeconomics.

"De cara al futur, és probable que la taxa d'inflació general de l'IPC baixi als propers mesos, probablement fins al voltant del 8,5% a l'agost, en complir-se l'aniversari de les grans pujades de preus, en reobrir-se les empreses després del tancament”, indiquen aquests experts.

Últimas noticias