L'IPC de l’Eurozona es va moderar a l'1,6% el desembre per la debilitat del petroli

Aquesta dada representa el menor increment dels preus des d'abril de 2018

Per

Europa Press | 17 gen, 2019

La taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar el desembre a l’1,6%, tres dècimes per sota de la lectura del mes anterior, percentatge que representa el menor increment dels preus des d'abril de 2018 com a conseqüència del menor impuls alcista del petroli, segons reflecteix la dada preliminar publicada per Eurostat.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), la taxa d'inflació interanual es va situar el desembre a l’1,7%, tres dècimes per sota de la pujada dels preus durant el mes anterior. El desembre de 2017, la taxa d'inflació de la zona euro es va situar a l'1,4%, mentre que la de la UE va ser de l’1,7%.

Entre els membres dels Vint-i-set, les taxes d'inflació més baixes van correspondre a Grècia i Portugal, amb un 0,6% respectivament, seguides de Dinamarca, amb un 0,7%, mentre que les pujades de preus més significatives es van registrar a Estònia (3,3%), Romania (3%) i Hongria (2,8%).

L'IPC de l’Eurozona torna a quedar per sota de l'objectiu d'estabilitat de preus marcat pel BCE

D'aquesta manera, la taxa d'inflació de l’Eurozona torna a quedar per sota de l'objectiu d'estabilitat de preus marcat pel Banc Central Europeu (BCE), que té com a meta una taxa "a prop, però per sota del 2%", que coincideix amb una pitjor evolució de l'activitat durant la segona meitat de l'any i la moderació dels preus del cru.

En el cas d'Espanya, la taxa d'inflació interanual harmonitzada es va situar al tancament de 2018 a l'1,2%, mig punt percentual menys que la dada registrada el novembre, i amplia així a quatre dècimes el diferencial de preus favorable a Espanya des de les dues dècimes del mes anterior.

L'ENERGIA MODERA LA SEVA PUJADA

El preu de l'energia va experimentar el desembre un repunt interanual del 5,4%, enfront del 9,1% de novembre, mentre que els aliments frescos es van encarir un 1,9%, una dècima més que durant el mes anterior.

D'aquesta manera, en excloure l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació de l’Eurozona es va situar a l'1,1% el desembre, davant de l’1,2% del mes anterior, mentre que en deixar fora també els preus dels aliments frescos la taxa d'inflació es va mantenir estable a l'1,1%.

Últimas noticias