L'IPC d'Alemanya augmenta lleugerament a l'agost, fins al 7,9%
Els preus al consum a l'agost del 2022 van pujar un 0,3% respecte al juliol del 2022
La taxa d'inflació a Alemanya es va situar al 7,9% a l'agost del 2022 i va tornar a augmentar lleugerament respecte al mes de juliol, la lectura del qual va ser del 7,5% i del juny, del 7,6%, mantenint-se clarament per sobre del 7% des de fa mig any, segons dades publicades per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis). Així mateix, els preus al consum a l'agost del 2022 van pujar un 0,3% respecte al juliol del 2022.
"La principal raó de l'elevada inflació continua sent l'augment dels preus dels productes energètics i dels aliments. Dues mesures del paquet de desgravació van tenir un lleuger efecte a la baixa sobre la taxa d'inflació general, especialment entre el juny i l'agost de 2022: el bitllet de 9 euros i el descompte als carburants", ha dit Dr. Georg Thiel, President de l'Oficina Federal d'Estadística.
El bitllet de 9 euros, que es va introduir l'1 de juny del 2022 per un període de tres mesos, va tenir un efecte a la baixa en els preus del transport públic de passatgers regional i de curta distància. La baixada de l'impost sobre hidrocarburs (descompte sobre el combustible) també va reduir els preus dels carburants a partir del juny del 2022. Aquestes mesures van rebaixar considerablement l'augment interanual dels preus del transport, que va ser del +3,7% a l'agost de 2022, del +5,4% al juliol i del +8,3% al juny. El maig del 2022, l'augment havia estat del +16,3%. A més, el juliol del 2022 es va suprimir el recàrrec EEG, que havia suposat 3,7 cèntims per quilovat hora d'electricitat des de principis d'any. Això va esmorteir lleugerament l'efecte de l'augment del preu de l'electricitat.
Tot i els efectes especials, l'augment dels preus de tots els productes energètics -un 35,6% més alts que al mateix mes de l'any anterior (juliol de 2022: 35,7%)- a causa de la situació de guerra i crisi continua sent un factor important que determina la taxa d'inflació, assenyala la nota de Destatis. Així, doncs, la pujada dels preus dels productes energètics va ser superior a la taxa d'inflació general, malgrat les mesures d'alleugeriment. Això es deu a diversos factors, sobretot a les grans pujades dels preus de compra internacionals.
Altres factors addicionals són els colls d'ampolla als lliuraments a causa de les interrupcions a les cadenes de subministrament i els marcats augments de preus en les fases prèvies del procés econòmic. Això ha provocat la pujada dels preus no només dels productes energètics, sinó també d'altres béns i serveis, entre ells, de nou, molts productes alimentaris.
En concret, la nota de l'Oficina Federal d'Estadística assenyala que els preus dels aliments van pujar un 16,6% a l'agost del 2022 en comparació amb el mateix mes de l'any anterior i, per tant, també més que els preus globals.
Excloent-ne els preus de l'energia, la taxa d'inflació es va situar l'agost del 2022 al +4,7%. La mesura que els preus dels aliments afecten actualment la taxa global d'augment dels preus es mostra a la taxa d'inflació quan s'exclouen l'energia i els aliments. Es va situar al +3,5%, taxa que no suposa ni la meitat de la taxa d'inflació general.
Els preus dels béns (total) van pujar un 14,7% a l'agost del 2022 respecte al mateix mes de l'any anterior. Els preus dels béns de consum no duradors, que també inclouen els aliments i l'energia, van augmentar un 19,5%. Els preus dels béns de consum durador van pujar el 5,8% (incloent-hi els mobles i el material d'il·luminació: +9,3%; els vehicles: +9,0%).
Els preus dels serveis només van pujar el 2,2% en termes interanuals; l'efecte a la baixa del bitllet de 9 euros es va deixar notar per darrera vegada.