L'IBEX-35 també són les famílies: acaparen una de cada quatre accions
El 23,4% de la borsa espanyola està en mans de les famílies
- Zoido assenyala la "pèrdua d'atractiu" d'altres tipus d'inversió com a clau per arribar a aquesta dada
- En castellano: El Ibex 35 también son las familias: acaparan una de cada cuatro acciones
Antonio Zoido ha fet balanç de l'any borsari que acaba, detallant les xifres més importants de 2016, entre elles quin és el paper que estan exercint les famílies dins de la borsa. El president de Borses i Mercats Espanyols (BME), ha admès durant el seu discurs que "molts" plans de sortides a Borsa s'han retardat davant la "frenada" experimentat al món i sobretot a Europa després del Brexit.
Una de les xifres més cridaneres del discurs està relacionada amb les mans en les quals descansen les accions de la borsa espanyola. I és que, després de la retallada de 2015, les dades provisionals fins al primer semestre de 2016 mostren un repunt fins al 23,4% en la participació de les famílies.
"Durant els anys de la crisi, les famílies s'han convertit en un dels puntales de la borsa espanyola", assenyala Zoido. Els motius principals que cita perquè això s'hagi produït són: "L'ajustament a la baixa de les cotitzacions, la reduïda rendibilitat d'altres actius i la pèrdua d'atractiu de la inversió immobiliària".
Zoido també ha recordat que els inversors estrangers tenen la major participació de la Borsa espanyola, el 43,2% del valor del mercat al tancament del primer semestre, que apunta a un nou registre històric.
MÉS BILIÓ D'EUROS DE CAPITALITZACIÓ
Malgrat haver notat la caiguda de les cotitzacions, principalment als bancs, la capitalització de la borsa espanyola s'ha mantingut per quart any consecutiu per sobre del bilió d'euros. Des dels mínims de la crisi en 2011, el valor del mercat conjunt de les cotitzades espanyoles està entorn d'uns 210.000 milions més alt que llavors.
De fet, els mercats de valors del món han sofert una caiguda generalitzada dels volums de contractació pels episodis d'incerteses sorgits durant l'any. La contractació de la Borsa espanyola ha arribat fins a novembre als 603.902 milions, que suposa una disminució del 32,5%, en línia amb el descens d'activitat en altres mercats internacionals, mentre que el nombre de negociacions ha aconseguit 50,4 milions, reduint la caiguda al 12% enfront de 2015.
24.700 MILIONS EN DIVIDENDS
En el seu repàs dels mercats durant 2016, Antonio Zoido ha valorat positivament la distribució de 24.743 milions d'euros en dividends als accionistes de les emporesas. Aquesta xifra representa el 98% de la retribució total i amb un creixement del 0,89% enfront del registrat en els mateixos onze mesos de 2015.
Un de les dades més cridaneres és que la borsa espanyola segueix liderant el rànquing de rendibilitat per dividend entre les principals borses del món. A tancament d'octubre aconseguia el 4,6%, gairebé 0,4 desenes percentuals de la seva mitjana mensual dels últims 28 anys. "L'elevada rendibilitat per dividend es manté en els últims anys i es consolida com un senyal d'identitat del mercat de valors espanyol", ha assenyalat el president de BME.
Des de l'any 2000, les cotitzades en la Borsa espanyola han retribuït als accionistes amb 385.000 milions, dels quals 363.000 milions han estat en forma de dividends. Aquestes xifres equivalen entorn del 35-40% del valor del PIB espanyol i el 88% dels imports s'han repartit en els últims 10 exercicis. "Un període dominat per la crisi i la pèrdua de riquesa i poder adquisitiu de molts inversors a tot el món", ha subratllat.
CREIXEMENT DELS MERCATS ALTERNATIUS
Zoido ha fet especial esment al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), en el qual 15 companyies van sortir en el segment SOCIMIS a través d'un listing i 3 en el d'empreses en expansió a través d'Ofertes Públiques de Subscripció (OPS).
Durant aquest any es van realitzar 38 operacions d'ampliació de capital que van moure un total de 2.703 milions d'euros, un 82% més que en el mateix període de 2015.
CREIXEMENT EN LES EMISSIONS DE DEUTE
El MARF va tancar els onze primers mesos de 2016 amb un saldo viu d'emissions de deute corporatiu proper als 2.000 milions d'euros, distribuïts pràcticament a parts iguals entre bons i pagarés. En relació a l'any anterior, el saldo viu ascendeix un 48%.
Entre 2007 i 2008 només 12 empreses no financeres espanyoles van ser capaces de finançar-se a través de bons. El 2013, el nombre ascendia a 39, en 2015 va caure fins a 31 i fins a la meitat de novembre de 2016 el nombre ascendia a 40. Mancant unes setmanes per al tancament de l'exercici, l'any 2016 marcarà el màxim històric en el nombre d'empreses no financeres que emeten bons.