L'IBEX-35 es dispara amb la mirada posada en el 'Brexit' i les entrades de Cellnex i Viscofan
Cellnex i Viscofan s'estrenen en el parquet amb pujades per sobre del 3%
- El 'Brexit' pasa a un segundo plano, las encuestas más recientes muestran una ventaja de la permanencia del país en la UE
- La salida de Sacyr y OHL harán al Ibex "un índice más estable al excluir a dos contructoras altamente endeudadas", según los analistas de Self Bank
- En castellano: El Ibex 35 se dispara con la mirada puesta en el 'Brexit' y las entradas de Cellnex y Viscofan
Actualitzat : 13:27
Les borses europees mantenen durant tot el matí de dilluns les fortes pujades amb les quals començaven la jornada. L'IBEX-35 puja per sobre del 3%, superant el nivell dels 8.600 punts, i les places europees segueixen en línia amb el selectiu espanyol, experimentant pujades similars. Sembla que el temor a la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) entre els inversors és una cosa menor.
El referèndum en el qual els britànics decidiran el 'sí' o el 'no' al 'Brexit' se celebrarà aquest dijous, i les enquestes sobre aquest tema no deixen de succeir-se. En aquest sentit, els últims sondejos pronosticaven una victòria del 'Brexit', la qual cosa ha provocat la por entre els inversors. No obstant això, les enquestes més recents mostren un avantatge de la permanència del país a la UE, la qual cosa està provocant fortes pujades a les borses europees i als mercats asiàtics.
En concret, l'Enquesta Opinium dóna un 44% a la permanència enfront del 44% que opta pel Brexit, mentre que en el sondeig donat a conèixer per YouGov guanya la permanència a la UE per un 44% enfront del 43% que opta pel Brexit i el 9% d'indecisos. Finalment, l'enquesta de Survation revela que el 45% dels britànics opta per seguir a la UE enfront del 42% dels quals prefereixen el Brexit i el 13% d'indecisos, segons recull Capital Borsa.
En aquest sentit, els analistes de Bankinter consideren que "aquesta setmana serà inútil complicar-se la vida pensant que potser hi hagi altres variables que determinin la direcció del mercat, ja que només importarà el desenllaç del referèndum sobre el Brexit del proper dijous i que el referèndum del 'Brexit' dictarà l'evolució dels bons". En la mateixa línia, els experts de Renta 4 Banco opinen que, encara que aquesta setmana se celebren eleccions a Espanya, el mercat se centrarà en els resultats del referèndum del Regne Unit per "les implicacions globals que té".
CELLNEX I VISCOFAN S'ESTRENEN AL PARQUET
El passat 9 de juny el comitè assessor del selectiu espanyol va decidir fer una sèrie de canvis en la seva composició, que es materialitzen aquest dilluns, després d’haver-se produït l'ajust en la sessió del passat divendres. Així, la companyia de telecomunicacions Cellnex i l'empresa d'embolcalls carnis Viscofan s'han estrenat aquest dilluns a l'IBEX-35, en substitució de Sacyr i OHL, amb pujades per sobre del 2% per a la primera i superiors al 3% per a la segona.
Amb la sortida de Sacyr i OHL, els experts de Self Bank consideren que l'IBEX serà "un índex més estable en excloure dues constructores altament endeutades i incloure dues empreses amb negocis molt més estables com les infraestructures de telecomunicacions en el cas de Cellnex o el negoci de l'alimentació en el cas de Viscofan. Així, IAG puja entorn del 7%, seguida de Ferrovial i Mapfre, que pugen al voltant d'un 6% i un 5%, respectivament. Per contra, FCC és l'única empresa que cau i ho fa per sota de l’1%.
POQUES DADES MACROECONÒMIQUES
Als EUA no es coneixeran dades d'interès, segons expliquen els analistes de Renta 4 Banco. En el cas d'Espanya es publicaran les dades de la balança comercial del passat mes d'abril durant el matí, i la dada esperada del qual és de -637,3 milions d'euros i la xifra prèvia ha estat de -759,9 milions d'euros.
En el cas d'Alemanya s'ha conegut que l’Índex de Preus del Productor (IPP) del passat mes de maig en taxa mensual ha estat del 0,3%, enfront del 0,1% del període anterior, i la dada anual correspon al -2,8%, en comparació del -3,1% anterior.
EL REBOT ERA ESPERAT
El rebot dels índexs europeus es veia venir, segons opina l'expert José María Rodríguez. Així, l'analista explica que "res no cau pel pas del temps sense el seu corresponent rebot, igual que en una tendència alcista es necessita que els preus corregeixin posicions per seguir pujant".
No obstant això, matisa que "les alces no tenen res d’estrany, fins i tot després de les importants caigudes de les últimes dues setmanes", encara que creu que "sí és cert que l'important buit alcista d'aquest dilluns, del 3% de mitjana a totes les borses, semblen massa amplis per no ser emplenats, almenys de forma parcial, en el molt curt termini".
Per a Rodríguez, el perill real vindria de la perforació dels mínims de la setmana passada perquè, si es confirma, la gran majoria dels índexs europeus estarien donant forma a potencials figures d'implicacions a la baixa que, com a mínim, podrien portar les borses als mínims anuals que es van aconseguir al febrer. Així, els nivells de suport a vigilar a Europa es troben en els 2.776 punts del futur de l'Euro Stoxx 50, els 9.429 punts del futur del Dax, els 2.784 punts de l'Euro Stoxx 50 Total Return, els 4.100 punts del futur del Cac 40 i els 8.107 punts de l'IBEX-35.