L'FMI retalla la previsió de creixement mundial al 3,6% per la guerra d'Ucraïna

"Contribuirà a una desacceleració significativa del creixement el 2022 i elevarà la inflació"

Per

Bolsamania | 19 abr, 2022

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha retallat la seva estimació de creixement per al conjunt de l'economia mundial fins al 3,6% des de l'anterior 4,4% el 2022 i fins al 3,6% des del 3,8% el 2023, enfront de la seva anterior previsió de gener.

"La guerra a Ucraïna ha desencadenat una costosa crisi humanitària que exigeix ​​una solució pacífica. Alhora, el dany econòmic del conflicte contribuirà a una desacceleració significativa del creixement mundial el 2022 i elevarà la inflació. Els preus dels combustibles i els aliments han augmentat ràpidament, afectant més les poblacions vulnerables dels països de baixos ingressos", ha explicat l'FMI al seu informe de primavera.

"Els efectes econòmics de la guerra s'estan estenent pertot arreu, com ara ones sísmiques que emanen de l'epicentre d'un terratrèmol, principalment a través dels mercats de productes bàsics, el comerç i els vincles financers", ha explicat l'economista en cap de l'FMI, Pierre-Olivier Gourinchas. La rebaixa de previsions de l'FMI se suma a la que va fer aquest dilluns el Banc Mundial, que havia retallat fins al 3,2% des del 4,1% la seva estimació de creixement per a l'economia global.

Per als Estats Units, l'FMI anticipa un creixement del 3,7% el 2022 i del 2,3% el 2023, enfront de la seva anterior estimació del 4% i del 2,6%. Per a la Xina, la previsió de PIB es retalla fins al 4,4% des del 4,8% el 2022; i en una dècima el 2023, fins al 5,1%.

Les noves previsions de l'FMI assenyalen la zona euro com la regió econòmicament més perjudicada pel conflicte. L'FMI ​​anticipa ara un creixement del 2,8% el 2022, davant la previsió anterior del 3,9%. Per al 2023, ha retallat la seva estimació al 2,3% des del 2,5%.

"Aquesta crisi es desenvolupa quan l'economia mundial encara no s'ha recuperat del tot de la pandèmia. Fins i tot abans de la guerra, la inflació a molts països havia estat augmentant a causa dels desequilibris entre l'oferta i la demanda, cosa que va provocar un enduriment de la política monetària. Els últims bloquejos a la Xina podrien causar nous colls d'ampolla a les cadenes de subministrament globals", ha alertat l'organisme.

"En aquest context", ha conclòs l'FMI, "més enllà del seu impacte humanitari immediat i tràgic, la guerra frenarà el creixement econòmic i augmentarà la inflació. Els riscos econòmics generals han augmentat considerablement, i les mesures de compensació són ara més complicades".

ELS TEMORS SOBRE LA INFLACIÓ

Sobre la inflació, l'FMI ha assenyalat que el seu escenari base és una "resolució gradual dels desequilibris entre l'oferta i la demanda i un repunt modest de l'oferta laboral". Tot i això, ha afegit que "les condicions podrien deteriorar-se significativament".

En aquest sentit, el seu temor és que es produeixi un "empitjorament dels desequilibris entre l'oferta i la demanda, incloent-hi els derivats de la guerra, i més augments en els preus de les matèries primeres, que podrien conduir a una inflació persistentment alta, més expectatives d'inflació i un creixement més gran dels salaris".

Si això passa, "els bancs centrals es veuran obligats a reaccionar més ràpid del previst actualment, elevant les taxes d'interès i exposant les vulnerabilitats del deute, particularment als mercats emergents. La guerra a Ucraïna ha exacerbat dos dilemes polítics difícils: entre abordar la inflació i salvaguardar la recuperació; i entre recolzar els vulnerables i reconstruir els amortidors fiscals", ha conclòs l'FMI.

Últimas noticias