L'FMI insta el Regne Unit a "reavaluar" les retallades d'impostos en un atac al pla fiscal
L'FMI adverteix que el paquet "sense objectius" amenaça d'avivar la inflació
L'FMI (Fons Monetari Internacional) ha llançat un mordaç atac contra el pla del Regne Unit d'aplicar retallades fiscals finançades amb el deute per valor de 45.000 milions de lliures, instant el Govern a "reavaluar" el pla i advertint que el paquet " sense objectius" amenaça d'avivar la inflació.
El prestador multilateral ha assenyalat que estava "seguint de prop" els esdeveniments al Regne Unit i que estava "compromès amb les autoritats" després que el ministre Kwasi Kwarteng revelés les retallades d'impostos a la setmana passada, provocant un col·lapse en el valor de la lliura esterlina i un augment dels costos d'endeutament del país.
"Ateses les elevades pressions inflacionistes a molts països, incloent-hi el Regne Unit, no recomanem paquets fiscals grans i sense objectius en aquesta conjuntura", va declarar l'FMI en un comunicat. “És important que la política fiscal no funcioni en contra de la política monetària”.
Janet Yellen, secretària del Tresor dels EUA, va afirmar que el seu país estava "seguint molt de prop els esdeveniments". No es va voler pronunciar sobre els mèrits del pla, però va assenyalar que els EUA i el Regne Unit tenen "importants problemes d'inflació i els bancs centrals se centren a reduir-la".
Yellen va afegir que les turbulències financeres dels darrers dies semblaven limitar-se a la Gran Bretanya, en lloc d'estendre's a l'economia mundial, i que els mercats financers que s'havien venut bruscament estaven "funcionant bé".
En la primera avaluació de la situació del Regne Unit, Moody's, l'agència de qualificació creditícia, va oferir un comentari crític, afirmant que les grans retallades fiscals no finançades conduirien a un augment dels costos dels préstecs i a un menor creixement, com recull Financial Times.
Les crítiques de l'FMI al pla fiscal de Kwarteng es van produir en un moment en què alguns líders empresarials del Regne Unit es van oposar a les retallades fiscals, mentre que l'economista en cap del Banc d'Anglaterra va advertir que hauria de reaccionar amb una "resposta monetària significativa".
L'FMI va expressar la seva preocupació pel fet que les retallades fiscals, que beneficiaran de manera desproporcionada les rendes altes, "probablement augmentaran la desigualtat". Per això, va demanar a Kwarteng que aprofités el pressupost del 23 de novembre per "proporcionar un suport més específic i reavaluar les mesures fiscals".
Després de la declaració de l'FMI, el Tresor britànic va declarar que el pressupost del novembre "establiria més detalls sobre les regles fiscals del govern, incloent-hi la garantia que el deute es redueixi com a proporció del PIB a mitjà termini".
La setmana passada, Jason Furman, assessor econòmic de l'expresident nord-americà Barack Obama, va escriure a Twitter: "No recordo una reacció més uniformement negativa a cap declaració de política per part dels economistes i els mercats financers que la política del Regne Unit".