L'euro torna a màxims de sis mesos i mig, tot i que la Fed apunta a una pujada de tipus al juny
El dòlar fa servir l'excusa de la cautela del banc central dels EUA per reprendre el seu declivi
- El dòlar canadenc es dispara després de la declaració del Banc del Canadà que l'economia és "encoratjadora"
- El iuan, en màxims de dos mesos després de les vendes de dòlars dels bancs estatals
- El ral·li del bitcoin no descansa: supera els 2.500 dòlars
- En castellano: El euro vuelve a máximos de seis meses y medio, a pesar de que la Fed apunta a una subida de tipos en junio
La publicació de les actes de la Reserva Federal dels EUA (Fed) de la seva reunió del mes de maig es va apoderar de l'ànim dels inversors del mercat de les divises, que van decidir aferrar-se a l'excusa de la cautela exhibida pel regulador monetari per liquidar la correcció que el dòlar havia començat, hores abans, davant els seus principals rivals. El 'bitllet verd' ha tornat a mínims de sis mesos i mig contra l'euro i torna a canviar-se per sobre del preu de 1,1250 unitats contra la moneda comunitària.
Davant altres rivals, la divisa nord-americana es manté a la defensiva, pressionada per l'advertència del banc central que els tipus d'interès es podrien mantenir sense canvis fins que vegin evidència que el declivi de l'economia i l'alentiment de la inflació són transitoris. En canvi, van decidir obviar els senyals que hi ha una "possibilitat substancial" que la Fed apugi els tipus durant la reunió de juny, ja que era un fet àmpliament esperat pel mercat. El ien s'ha apreciat fins a un màxim als 111,500 unitats enfront de la seva contrapart dels EUA, mentre que la lliura posa distància sobre els seus recents mínims de quatre sessions assolits dimecres i s'aprecia més d'un 0,6%, fins als 1, 2960 dòlars. L'índex del dòlar, que mesura el seu acompliment davant de sis rivals, cedeix un 0,6% i cau per sota dels 97,00 punts.
L'euro torna a màxims de sis mesos i mig, tot i que les actes del banc central dels EUA apunten a una pujada de tipus al juny
La reacció del dòlar s'explica, en paraules de Lukman Otunuga, analista d'FXTM, perquè "tot i que la Fed ha assenyalat que "sembla apropiat apujar els tipus aviat", en el llarg termini hi ha seriosos núvols que amenacen futurs increments". "De fet, la projecció d'un tercer augment del preu al qual es presta el dòlar està sota amenaça, especialment si prenem en consideració la incertesa al voltant de la presidència de Donald Trump, que romandrà com un tema rellevant a les places financeres", alerta l'expert.
Quant a l'euro, Otunuga assenyala que tècnicament compleix amb els requisits per mantenir el seu to alcista, ja que encadena un seguit de màxims i mínims decreixents, amb la seva increïble apreciació d'un 4% només aquest mes. L'analista apunta l'objectiu dels 1,1350 dòlars, que no és desgavellat, si aconsegueix trencar amb comoditat la resistència dels 1,1260/80 dòlars, que fins ara s'ha mostrat infranquejable. "No hi ha altre camí que ampliar el ral·li, més si tenim en compte les altes expectatives al voltant de les quals els 'falcons' del Banc Central Europeu (BCE) tornin a la càrrega", adverteix l'expert de FXTM.
No obstant això, Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), ha tornat a defensar la política ultra-expansiva de l'entitat des de Madrid, i ha deixat clar que no veu raons per desviar-se’n per ara. Es mantindrà tant el 'diner gratis' com les polítiques no convencionals, basades en la compra d'actius per valor de 60.000 milions d'euros com a mínim fins al desembre. Aquests estímuls, sosté Draghi, "han permès un entorn més llarg de tipus d'interès ampli sense efectes negatius a l'estabilitat financera", cosa que segons la seva opinió ha estat fonamental per a la recuperació econòmica i per aplacar les turbulències financeres.
EL DÒLAR CANADENC, EL IUAN I EL BITCOIN
L'altre banc central que va acaparar l'atenció dels operadors va ser el Banc de Canadà. El 'loonie' (dòlar canadenc) s'ha apreciat gairebé un 1,2% contra la moneda dels EUA impulsat per la declaració del regulador que veu els avenços de l'economia com "encoratjadors". Al comunicat que va acompanyar l'anunci de política monetària de l'entitat, "es va deixar clar que els estímuls actuals són correctes, però el to va canviar lleugerament en reconèixer el creixement del país, al qual els operadors es van aferrar per comprar 'loonies", assenyala Kathy Lien, analista de BK Asset Management.
A la Xina continental, el iuan s'ha disparat fins a un màxim de dos mesos, després que els bancs estatals de la Xina s'hagin embarcat en una nova operació de venda de dòlars després que el iuan es precipités aquest dimecres fins a un mínim de quatre dies i cedís un 0,7%, després de l'anunci de la rebaixa de la qualificació creditícia de Moody's per primera vegada en 30 anys.
Les monedes virtuals estan vivint també un moment daurat. Amb el bitcoin immers en un ral·li alcista que l'ha portat a polvoritzar tots els registres fins a superar els 2.500 dòlars i aconseguir gairebé els 2.300 euros els analistes aposten que la barrera dels 3.000 dòlars que era el pronòstic de finals d'any, se superi abans del previst.