L'euro se sobreposa la prolongació de la crisi catalana
Puigdemont, en la seva última missiva, ha deixat clar que si no hi ha diàleg, es procedirà a votar al Parlament de Catalunya la independència de la regió
- L'Executiu central activarà l'article 155 de la Constitució
- En castellano: El euro se sobrepone a la prolongación de la crisis catalana
Actualitzat : 13:12
A l'euro no li ha agradat gens el desenvolupament dels esdeveniments a Catalunya. La divisa comunitària, que havia aconseguit enfilar per sobre del nivell dels 1,1820 i marcar un rècord setmanal, ha caigut fins als 1,1768 dòlars després que la resposta del líder català al requeriment del Govern no hagi satisfet l'Executiu de Mariano Rajoy. Hores després, la 'moneda única' ha rebotat des d'aquests nivells per ampliar el seu rècord d'aquesta setmana fins als 1,1838 dòlars.
La prima de risc polític per la crisi catalana ha mantingut la divisa deprimida durant les últimes sessions, però durant la jornada de dimecres, es va veure impulsada per l'increment dels rendiments del bund alemany, així com pel posicionament dels operadors a una setmana de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i va recuperar la franja dels 1,18 dòlars.
“Catalunya és, després del Brexit, el major risc al qual s'enfronta Europa", Eduardo Bolinches
Sense altres catalitzadors a la vista, els analistes esperen que la moneda comunitària es mogui enterament per la gana dels inversors que seguiran amb atenció el desenvolupament dels esdeveniments a Espanya. Per ara, l'Executiu central activarà l'article 155 de la Constitució i decidirà en un Consell de Ministres extraordinari, aquest dissabte, les mesures que adopta per suspendre l'autonomia.
El risc arriba del costat de l'executiu autonòmic. Puigdemont, en la seva última missiva, ha deixat clar que si no hi ha diàleg, es procedirà a votar al Parlament de Catalunya la independència de la regió. "Catalunya és, després del Brexit, el major risc al qual s'enfronta Europa", assegura Eduardo Bolinches, analista col·laborador d’ActivTrades. Assenyala l'expert que, encara que el seu impacte econòmic és més limitat que el del divorci del Regne Unit i la Unió Europea, el risc polític és molt més gran ja que posa les institucions comunitàries contra les cordes. A més, "pot donar ales a la resta de moviments independentistes que recorren Europa", subratlla l'expert.
"L'amenaça de la independència de Catalunya podria crear un efecte dòmino i desencadenar moviments més forts per a la independència en altres països", explica Lukman Otunuga, analista d’FXTM. "Sens dubte, l'èxit o el fracàs de la recerca catalana tindran un impacte en les seves campanyes i convertiran el moviment separatista en una tendència que requerirà un intens escrutini dels inversors als mercats de divises", argumenta.
Per aquests motius, segons el parer de l'expert, la moneda "segueix estant exposat a riscos a la baixa ja que els esdeveniments catalans susciten preocupacions d'inestabilitat política a Europa". "És probable que la incertesa augmenti després que el govern d'Espanya dispari l'article 155 de la Constitució dissabte i això pot pressionar encara més l'euro. Tot i que el drama català està aïllat a Espanya, podria augmentar la preocupació sobre l'augment d'altres moviments separatistes a Europa i amenaçar la unitat de la Unió Europea", explica l'analista.
EL DÒLAR, PENDENT DEL NOU PRESIDENT DE LA FED
El dòlar, per la seva banda, segueix avançant contra el ien, mentre l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis reals es manté al voltant dels 93,39 punts. Enfront de la divisa nipona ha assolit un màxim de dues setmanes als 113,095 iens. La moneda nord-americana es troba condicionada per l'elecció del nou president de la Reserva Federal dels EUA.
Amb el mercat descomptant una tercera pujada de tipus aquest any, la gran incògnita se centra ara en conèixer qui pilotarà el banc central a partir del proper mes de febrer, quan Yellen acabi el seu mandat. El president nord-americà, Donald Trump, remena cinc candidats i prendrà la seva decisió abans del seu viatge a Àsia de principis de novembre, segons informa 'Reuters'. Amb tota seguretat, el nom del successor de Yellen transcendirà aquesta mateixa setmana, després de la reunió que mantindran Trump i Yellen. "Les opcions que la president actual mantingui el càrrec són escassíssimes", indica Kathy Lien, analista de BK Asset Management.
Els rumors que John Taylor, autor de la regla que té el seu nom, podria fer-se amb els comandaments del supervisor ha ofert impuls al dòlar, ja que els operadors aposten al fet que els augments de tipus s'acceleraran sota el seu mandat. Segons la seva pròpia regla, les taxes de la Fed han d'estar molt més altes de l'actual 1% -1,25%.