L'euro perllonga el seu 'ral·li' fins als voltants dels 1,21 dòlars

La divisa comunitària ha marcat nous màxims de dos anys i mig enmig d'una onada d'optimisme després del BCE

La debilitat del dòlar persisteix i augmenta la pressió per Corea del Nord i l'huracà Irma

Per

Bolsamania | 08 set, 2017

La tònica que s'imposa en l'operativa de l'euro després de cada intervenció del Banc Central Europeu (BCE) o del seu president, Mario Draghi, és ja costum. Optimisme entre els operadors i nous màxims per a la divisa comunitària. La reacció a la decisió de política monetària de l'entitat de setembre no n’ha estat cap excepció. El simple fet que el banquer central comuniqués que revelarà la seva estratègia de sortida de la política d'estímuls el 26 d'octubre, ha servit d'excusa als alcistes per fer pujar la moneda fins gairebé als 1,21 dòlars.

El nou màxim de 31 mesos s'ha assolit aquest divendres, després que l'euro hagi estirat la seva figura fins als 1,2092 dòlars, des d'on recula lleugerament fins als 1,2050. Si bé el catalitzador d'aquest 'ral·li' ha estat el BCE, hi ha altres factors en joc: la innegable força alcista que impulsa la 'divisa compartida' i la debilitat del dòlar.

El màxim aconseguit durant la sessió de dijous, als voltants dels màxims del passat 29 d'agost als 1,2070 dòlars, augurava que no s'havia esgotat la metxa de la moneda europea

El preu al qual es va arribar a canviar durant la sessió de dijous, als voltants dels màxims del passat 29 d'agost als 1,2070 dòlars, augurava que no s'havia esgotat la metxa de la moneda europea. I el que és més important, durant la sessió del 7 de setembre, l'euro/dòlar va tancar per sobre del nivell dels 1,20 per primera vegada des del 31 de desembre de 2014, fet que reforça la seva figura tècnica.

Gran part d'aquesta pujada, d'un 1,4% des de l'obertura de dijous, es fonamenta en la perspectiva que en poc més d'un mes es vagi a tenir una idea clara de l'estratègia del supervisor monetari per retirar la respiració assistida al bloc comunitari. A això, cal afegir-hi que Draghi no ha fet res que realment pugui posar en perill la fortalesa de la divisa, matisa Alberto Muñoz, fundador d’X-trader.net i professor de la UNED.

Així, els inversors han decidit fer cas a l'advertència que el BCE ha inclòs al seu comunicat oficial sobre la volatilitat de l'euro que qualifica de "fort d'incertesa". Ha afegit que l'entitat monitoritzarà el seu impacte potencial en l'estabilitat de preus. També han preferit passar per alt que el BCE hagi reafirmat la seva política ultra-flexible i que manté les taxes en mínims històrics. Fins i tot manté la porta oberta per incrementar les compres de bons si cal, tot i que es viu el major període de creixement de la zona euro des de la crisi financera mundial.

Han estat dos bilions d'euros des de 2015, la suma de diners que el BCE ha creat a la seva 'impressora' mitjançant la compra d'actius al mercat durant més de dos anys. Un pla que expira a finals d'any i la seva retirada "ja s'està discutint", va reconèixer Draghi. Les paraules màgiques que el mercat esperava sentir i que van eclipsar la resta i van catapultar l’euro.

UN DÒLAR MOLT DANYAT

D'altra banda, la debilitat del dòlar ha tornat a jugar un paper determinant. Paral·lelament a la decisió monetària del supervisor europeu, als EUA s'ha publicat la dada de les peticions inicials de desocupació, amb un resultat pitjor de l'esperat. Aquest fet ha donat noves raons als baixistes per vendre el 'bitllet verd' ja que és una altra mostra més que el mercat laboral nord-americà no avança al ritme que desitjaria la Reserva Federal dels EUA (Fed) i afegeix més pressió a la divisa.

La moneda nord-americana manté el seu moviment depreciatiu davant la majoria dels seus rivals i l'índex que mesura el seu acompliment contra sis divises ha arribat al seu nivell més baix des de gener 2015 i segueix de camí a tancar per sota de la seva mitjana mòbil de 200 setmanes per primer cop des d'abril de 2014. Contra el ien, per exemple, ha caigut a mínims de 10 mesos, fins a les 107,620 unitats, preus no vistos des del 14 de novembre de 2016. El franc suís es negocia molt a prop dels seus recents màxims contra la moneda dels EUA, de camí als 0,9450 francs i la lliura es manté en màxims de poc més d'un mes per sobre dels 1,31 dòlars.

Últimas noticias