L'euro no fa cas a l'avís del BCE que diu que s'ha malinterpretat Draghi i amplia els seus màxims anuals
El dòlar cedeix terreny davant la lliura i l'euro enfront del gir en la política monetària que insinuen el BCE i el BoE
- L'euro/dòlar, a punt per assolir l'objectiu dels 1,1500 dòlars
- En castellano: El euro desoye el aviso del BCE de que se ha malinterpretado a Draghi y alcanza máximos de casi 14 meses
Actualitzat : 11:04
I els bancs centrals es van vestir de falcó. Les cares visibles del Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), Mario Draghi i Mark Carney, han enviat un missatge clar als inversors des del simposi organitzat pel supervisor europeu a Sintra (Portugal ) i és que el final dels diners gratis és a prop. La reacció al mercat de les divises segueix sent d'impuls alcista de l'euro, que ha ampliat els seus màxims anuals assolits dimecres i la lliura s'ha catapultat també a màxims d'un mes.
La 'moneda única’ va estendre el ral·li iniciat durant la sessió de dimarts i acumula una pujada d'un 2,2% des de l'obertura del 27 de juny, per sota dels 1,1200 dòlars, fins al canvi de 1,1433 dòlars assolits aquest dijous, el seu millor registre des del 24 de juny de 2016. La moneda britànica, per la seva banda, es negocia als voltants dels 1,3000 dòlars, el seu millor canvi en més d'un mes. En el duel de forces entre les dues monedes en l'euro/lliura, la divisa comunitària ha perdut la partida i s'allunya dels màxims de set mesos aconseguits dimecres, per tornar a la franja de les 0,8000 lliures, una caiguda de un 0,9% respecte al seu millor marca d'aquest 2017 aconseguida fa tot just 24 hores.
El dòlar, per la seva banda, ha notat la gana dels inversors pels seus rivals i l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis monedes ha caigut fins a nivells no vistos des del passat 3 d'octubre, als 95,450 punts.
La reacció de la divisa comunitària a les paraules de Draghi ha estat clarament desorbitada
El ral·li es va iniciar en l'euro dimarts, després que Draghi digués que perquè les polítiques econòmiques segueixin sent efectives a l'Eurozona, a causa de la millora de l'economia, s'haurà de procedir-hi un ajust, deixant la lliure interpretació dels inversors si es referia a increments de taxes o retirada del programa de compres del supervisor europeu. Carney va ser menys opac i ha assenyalat que la pujada de tipus d'interès per part del BoE és una necessitat atès que l'economia britànica opera en plena capacitat.
REACCIÓ EXAGERADA?
La reacció de la divisa comunitària a les paraules de Draghi ha estat clarament desorbitada i el mateix banc central va tractar de deixar clar que no esperaven que el mercat interpretés d'una forma tan alcista l'apreciació del banquer central sobre la fortalesa de l'economia. Tot i això, les queixes de diverses fonts del supervisor econòmic, recollides per Reuters, de poc van servir per refredar l'ànim dels operadors. L'euro/dòlar va sucumbir momentàniament per sota dels 1,1300 dòlars, per deixar-se portar de nou per les compres i posar rumb a l'objectiu dels 1,1500 dòlars.
"Al nostre parer, la resposta del mercat evidència que per més que el BCE pugui tractar de tornar taponar l'ampolla, ja ha deixat escapar l'esperit de la sortida de la seva política ultra-expansiva i ara, qualsevol intent de fer marxa enrere tindrà poca repercussió", assenyalen analistes de Danske Bank. "De fet el banc central ha desencadenat la discussió de la normalització monetària, cosa que indica que l'euro només pot seguir pujant, a causa d'un increment de la confiança dels inversors derivada de la millora de la situació econòmica i l'eliminació del risc polític", expliquen els experts de l'entitat danesa i "també a causa que l'euro/dòlar fa molt de temps que està infravalorat", afegeixen.
Els gràfics expliquen la mateixa història. "L'euro/dòlar va perforar aquest dimarts la important resistència que presentava en els màxims de novembre, als 1,1300 dòlars. Ara suport. I si atenem al gràfic setmanal de llarg termini podem apreciar com l'encreuament està encaixat dins d'un moviment lateral-baixista des de començaments de 2015 fins avui", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Moviment la part superior del qual, per definició resistència, passa en aquest moment per la zona dels aproximadament 1,1500 dòlars", comenta l'expert.
"Els comentaris de Draghi pretenien enviar un senyal de confiança en la recuperació econòmica i no ser una crida immediada per retirar l'estímul", aclareix Hussein Saied, analista d’FXTM. "No obstant això, al mercat de bons les vendes s'han incrementat al mateix ritme que les compres en l'euro", indica l'expert. De la mateixa manera, les observacions de Carney van enviar la lliura a 1.2972, recuperant totes les pèrdues que es van derivar del fracàs de Theresa May per aconseguir una majoria parlamentària a les eleccions del juny.
"Crec que en el futur, els banquers centrals seran més curosos i cautelosos en transmetre missatges similars. En altres paraules, han de ser poc atractius per no pertorbar els mercats financers", conclou l'expert.