L'euro ja li guanya un 10% al dòlar el 2017, alimentarà Draghi el momentum?

La 'moneda comunitària' que havia de veure la paritat durant els primers mesos de l'any ha decidit desafiar tothom per tornar a nivells molt propers als màxims de 2016, als 1,1616 dòlars

Per

Bolsamania | 19 jul, 2017

Actualitzat : 10:52

No cal una anàlisi exhaustiva del mercat per asseverar que les macadures que el dòlar ha patit durant les últimes hores obeeixen enterament el fracàs del president dels EUA, Donald Trump, a treure endavant la seva reforma sanitària. L'opinió dels experts es repeteix aquest 'dia després': el nou revés al senat, on quatre representants republicans van donar l'esquena al mandatari, fa saltar pels aires les escletxes de confiança que quedaven entre els inversors que el president tirés endavant els 'trumponomics' aquest 2017. És més, tot el seu programa de reforma fiscal està en dubte. L'avanç de tots els rivals del dòlar ha estat destacable, però si una divisa brilla és l'euro, que ja ha remuntat més d'un 10% des d'inicis de gener.

La 'moneda comunitària' que havia de veure la paritat durant els primers mesos de l'any ha decidit desafiar tothom per tornar a nivells molt propers als màxims de 2016, als 1,1616 dòlars, fins a conquistar breument nivells per sobre dels 1,1580 dòlars. Al final de la jornada de dimarts, però, la divisa europea va recalar als 1,1550, nivells en què es troba consolidant els guanys acumulats durant tres sessions consecutives, a causa del "posicionament, la valoració de curt termini i factors merament tècnics" , expliquen analistes de Danske Bank.

Els experts de l'entitat danesa, recullen també el sentiment del mercat en assenyalar que el següent moviment clau per al mercat és la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous. "Esperem un gest de complicitat cap a la normalització de la política monetària del supervisor", matisen, i "només davant unes declaracions del president de l'entitat, Mario Draghi, clarament a favor d'un gir de 180 graus, l'euro té recorregut per sobre dels 1,1600 dòlars", asseguren.

De cara a la cita més important dels mercat d'aquesta setmana, segons informacions de 'Bloomberg', el BCE està escrutant actualment els possibles escenaris de cara a un anunci d'una reducció progressiva dels estímuls. Entre les opcions que estudia està precisament aquesta disminució gradual, una extensió de les compres d'actius a un menor ritme de l'actual o una combinació d'ambdues. Segons les fonts que cita la cadena de notícies, el supervisor no desitjaria per ara que es produís cap canvi més significatiu en el llenguatge, ja que tem que es podrien endurir les condicions financeres i fer saltar pels aires la recuperació que està en marxa.

"Si bé és cert que l'auge de l'euro podria generar certa preocupació entre els membres de l'entitat, fins ara els rumors del final de la política ultra-expansiva del regulador no ha soscavat l'estrenyiment de la prima de risc dels països de la perifèria respecte al bo alemany", apunten des de Danske Bank. I bona mostra d'això és que a Espanya la prima de risc va caure per sota dels 100 punts per primera vegada des del mes d'octubre.

MÉS DEBILITAT DEL DÒLAR?

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica tenim l'euro/dòlar tractant de deixar enrere la part superior del moviment lateral-baixista dels últims dos anys. "L'ideal per donar per superada aquesta resistència és que l'encreuament es col·loqués, amb comoditat i preferiblement en espelmes setmanals, per sobre dels 1,15", indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "Si bé és cert que hi ha una resistència de major rellevància en els màxims de 2016 (per tractar-se de l'últim màxim decreixent) als 1,16163", apunta l'expert.

La veritat és que la divisa nord-americana no compta amb el vent de cara per plantar-li cara a l'euro. D'una banda hi ha la manca de pressa de la Reserva Federal dels EUA (Fed) per escometre una nova pujada de tipus -la tercera esperada per a aquest 2017-, que ha rebaixat les previsions del mercat al 50% sobre que hi hagi un increment de les taxes abans de desembre. Així ho va apuntar la president del banc central, Janet Yellen, durant la seva compareixença davant el Congrés la setmana passada, on va tornar a centrar-se en la baixa inflació per justificar que l'increment de les taxes segueixi fent-se de "forma gradual".

A la manca de llustre del dòlar va contribuir-hi també l'últim informe de l'índex de preus al consum dels EUA, publicat divendres, que va confirmar les preocupacions sobre la inflació que va expressar Yellen, en desplomar-se en termes anuals al seu mínim de vuit mesos, a més, les vendes al detall de juny es van contraure per segon mes consecutiu. "La sorprenentment feble evolució de l'economia i la falta d'empenta de Yellen davant el congrés, han danyat el dòlar contra tots els seus rivals", assenyala Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

Als dos fronts oberts en la política monetària i l'economia s’hi suma la prima de risc polític. "L'avanç de la reforma fiscal de Trump serà lent amb múltiples dificultats pel camí", comenta Lien. Davant d'aquest panorama, l'experta del mercat de les divises creu que es donen les condicions perquè el dòlar encara es depreciï més.

Últimas noticias