L'euro amplia els seus màxims de dos anys i el dòlar segueix presa de la debilitat

L'índex del dòlar cau a un nou mínim de 11 mesos, als 93,994 punts

Per

Bolsamania | 21 jul, 2017

Després de la reacció de la moneda europea a la compareixença del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que es va disparar fins a un rècord de dos anys, ignorant completament els esforços de l'italià per refredar el seu preu, l'euro ha tornat a fer-ho. Lluny de replegar-se, ha estès els seus recents guanys i ha seguit escalant fins a un nou màxim, als voltants dels 1,16800 dòlars, preus no vistos des de el 24 d'agost del 2015.

L'increment de gairebé un 2% que la divisa comunitària acumula aquesta setmana ha enviat el dòlar a un mínim d’11 mesos en l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals, fins als 93,994 punts. El ien també ha prosseguit amb els seus guanys, consolidant els màxims de gairebé quatre setmanes assolits als 111,500 iens/dòlar.

La debilitat del 'bitllet verd' s'ha de buscar en la publicació de l'índex de la Reserva Federal de Filadèlfia del mes de juliol, que ha caigut fins als 19,5 punts –el seu pitjor nivell en vuit mesos-, des dels 27,6 punts del mes anterior i per sota del consens de mercat, als 23,0 punts, confirmant que l'economia dels EUA s'ha debilitat durant els últims mesos. "Aquesta decepció s'acumula en el sentiment dels inversors a la desconfiança que l'acompliment de l'economia llança a sobre que la Reserva Federal dels EUA (Fed) compleixi amb el que preveu", indica Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

D'altra banda, analistes de Credit Suisse, atribueixen el comportament del dòlar al fet que el 'Trump trade', com es va batejar al mercat l'engreix de les borses i el 'bitllet verd' basat en la perspectiva del poderós paquet de reforma fiscal del president, s'ha esfumat. I ara, qualsevol notícia relacionada amb Trump és una mala notícia. El 'Russiagate' ha projectat una allargada ombra sobre la credibilitat del seu equip i les dificultats per dur a terme la seva reforma de l'Obamacare que ha acabat fracassant al Senat, ha esgotat la confiança dels inversors.

Totes aquestes circumstàncies han estat interpretades pels mercats com un "senyal sinistra" que posa en perill el programa sencer del republicà, apunten des de l'entitat suïssa. Principalment, "les vendes del bitllet verd han estat estimulades pels dubtes que surtin endavant les propostes sobre reformes d'impostos i despeses a l’infraestructura", asseguren els analistes de Credit Suisse.

QUÈ ESPERAR DE L'EURO?

El BCE "no té res pel qual preocupar-se perquè, tot i tractar de desviar la seva atenció, el mercat ja treballa amb la idea que de mica en mica es reduiran les compres de bons", Craig Erlam

Aquestes raons també se sumen a l'inesperat ressorgir de l'euro que ha remuntat més d'un 10% des d'inicis d'any i gairebé un 13% des dels mínims anuals als 1,0340 dòlars. Tot i que el principal culpable de l'augment d'aquest dijous és, sens dubte el que va fer, o millor dit, el que no va fer Draghi.

Segons Craig Erlam, analista d’Oanda, l'italià "només podria haver estat més acomodatici si hagués assenyalat clarament que els estímuls no s'acabaran aquest any i tot i així, l'euro ha remuntat, deixant clar que el operadors ja no s'ho creuen". Així, qualsevol esforç del banquer central per refredar la 'moneda única' en esquivar donar detalls sobre el calendari de la normalització monetària van ser en va i l'euro va polvoritzar el màxims de 2016 per disparar-se al seu millor preu des el 24 d'agost de 2015, als 1,1660 dòlars.

La reacció de l'euro mostra que el BCE "no té res pel qual preocupar-se perquè, tot i tractar de desviar la seva atenció, el mercat ja treballa amb la idea que de mica en mica es reduiran les compres de bons", assegura Erlam. I la moneda compartida seguirà amb la seva escalada. Almenys així ho demostra l'anàlisi tècnica "en el més curt termini es pot dir que l'encreuament ja no presenta resistències clares fins a la zona dels 1,1996 dòlars (1,20 en nombres rodons) que coincideix un buit baixista setmanal que ens va deixar l'euro / dòlar al començament de gener de 2015". En altres encreuaments, l'euro / ien escala a màxims de nou dies i l'euro / lliura registra nous màxims de vuit mesos als voltants de les 0,9000 lliures.

Últimas noticias