Les vendes del sector serveis pugen un 21,7% el juny, amb l'hostaleria al capdavant

Destaquen també l'augment de les vendes de les agències de viatge i operadors turístics

Per

Europa Press | 16 ago, 2021

Actualitzat : 11:21

El sector serveis va disparar la seva facturació un 21,7% al juny respecte al mateix mes de 2020, si bé aquesta taxa s'ha moderat en més de 17 punts respecte al maig i en més de 36 punts respecte a l'abril, quan es va registrar la major alça de la sèrie històrica, segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb el repunt de juny, els serveis encadenen quatre mesos consecutius d'ascensos interanuals després d'un any de caigudes com a conseqüència de la pandèmia. No obstant això, cal tenir en compte que la comparació interanual es realitza sobre juny de 2020, mes afectat parcialment pel primer estat d'alarma i el confinament domiciliari.

Dins dels serveis, l'hostaleria (serveis d'allotjament i serveis de menjar i beguda) va ser el sector que més va incrementar les seves vendes al juny, un 83,1% en relació al mateix mes de 2020. En concret, els serveis d'allotjament van multiplicar les seves vendes per més de cinc, mentre que els serveis de menjar i beguda van facturar un 49,9% més. Al costat d'aquestes activitats destaquen també l'augment de les vendes de les agències de viatge i operadors turístics (+238,1%); el transport aeri (+100,9%) i el transport per taxi (+85,1%).

Per la seva banda, el comerç va elevar un 18,7% la seva facturació anual, mentre que els altres serveis, on s'inclou l'hostaleria juntament amb altres subsectors, van registrar un ascens de les seves vendes del 28,7% respecte a juny del 2020. Dins del comerç, el major avanç interanual de les vendes ho va experimentar el comerç majorista (+25,3%), seguit de la venda i reparació de vehicles (+15,2%) i del comerç minorista (+6,8%).

En el cas dels altres serveis, el major increment anual de les vendes se'l va anotar l'hostaleria (+83,1%), seguit d'activitats administratives i serveis auxiliars (+32,7%); transport i emmagatzematge (+31%); activitats professionals, científiques i tècniques (+20,7%), i informació i comunicacions (+12,8%).

Per comunitats autònomes, totes elles van elevar al passat mes de juny la seva facturació en taxa interanual. Els majors avenços de les vendes al sector serveis es van donar a Balears (+35,4%), Madrid (+27,3%), Canàries (+24,1%) i Galícia (+22,9%), mentre que els menors es van donar a Múrcia (+7,7%) i Extremadura (+13,9%).

Corregida d'efecte calendari i estacionalitat, la facturació del sector serveis es va incrementar un 20,8% al juny en relació amb el mateix mes de l'any passat, 16,6 punts per sota del repunt que va experimentar al maig.

Durant els sis primers mesos de l'any, les vendes del sector serveis han augmentat una mitjana del 14,1%, amb la venda de vehicles i motos al capdavant (+36,5). Per contra, els majors descensos de la facturació entre gener i juni es van donar a les agències de viatges (-48,8%), transport aeri (-35,6%) i serveis d'allotjament (-15%).

L'HOSTALERIA FACTURA GAIREBÉ UN 13% MÉS QUE AL MAIG

En termes mensuals i en dades corregides d'estacionalitat i calendari, el sector serveis va registrar al juny un avanç mensual de les seves vendes del 2,3%, el seu major ascens mensual des de febrer, amb l'hostaleria també liderant els ascensos en facturar un 12,8 % més que al maig.

Dins dels altres serveis, a més de l'hostaleria, destaquen els repunts mensuals de les vendes en transport i emmagatzematge (+5,4%) i activitats administratives (+4,4%), seguides, encara que de lluny, per informació i comunicacions (+1,2%) i activitats professionals (+0,9%). El comerç, per la seva banda, va facturar un 5,4% més al juny respecte al maig, amb ascensos de'0,6% en la venda i reparació de vehicles, del 8,5% en el comerç majorista i del 0,5% en el comerç minorista.

L'OCUPACIÓ ACCELERA EL SEU RITME D'AVANÇ

Per tercer mes consecutiu i després de 13 mesos de caigudes, l'ocupació al sector serveis va créixer al juny, i ho va fer a un ritme interanual del 3,4%, taxa 1,1 punts superior a la de maig.

Al juny es van registrar augments interanuals de l'ocupació de l'1,3% al comerç i del 4,7% en els altres serveis. Dins d'aquests últims, l'hostaleria va aconseguir abandonar al juny les taxes negatives que experimentava durant els últims mesos en guanyar un 4,2% d'efectius respecte a un any abans.

Al juny la taxa anual de l'ocupació en el sector serveis només va ser negativa a Canàries, amb un descens de l'ocupació de l'1,3%, mentre que va entrar en positiu a Balears, que va disparar el seu nombre d'ocupats en el sector un 5,8% interanual, el major repunt de totes les comunitats. Després de Balears van destacar els avenços interanuals de l'ocupació a Castella-la Manxa (+5,3%) i Cantàbria (+5%), mentre que els increments més moderats se'ls van anotar Extremadura (+2%) i Castella i Lleó ( +2,2%).

Últimas noticias