Les vendes al detall es mantenen a la zona de l'euro i creixen un 0,1% a la UE l'abril

En comparació amb l'any passat, l'índex va disminuir un 2,6% a la zona euro i un 2,9% a la UE

Per

Bolsamania | 06 jun, 2023

Les vendes del comerç al detall es van mantenir sense canvis a la zona euro l'abril, mentre que van créixer un 0,1% a tota la Unió Europea (UE) enfront del mes anterior, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. En comparació amb el mateix mes de l'any passat, l'índex va disminuir un 2,6% a la zona euro i un 2,9% a la UE.

En termes intermensuals, el volum del comerç al detall va augmentar a la zona de l'euro un 0,5% per als productes no alimentaris, mentre que va disminuir un 0,5% per a aliments, begudes i tabac i un 2,3% per als carburants d'automoció. A la UE, va créixer un 0,6% per a productes no alimentaris, mentre que va caure un 0,4% per a aliments, begudes i tabac i un 2,2% per a combustibles per a automòbils.

Per països, els volums més alts es van registrar a Croàcia (+3,4%), Luxemburg (+3,3%) i Suècia (+3,1%). Els descensos més importants es van observar a Eslovàquia (-5,8%), Romania (-3,7%) i Eslovènia (-2,4%).

Comparant la dada amb l'abril del 2022, el volum del comerç minorista va disminuir a la zona euro un 4,4% en aliments, begudes i tabac, un 1,8% en carburants d'automoció i un 1,1% en productes no alimentaris. A la UE, va caure un 4,6% per a aliments, begudes i tabac, un 2,3% per a combustibles per a automòbils i un 1,5% per a productes no alimentaris.

Entre els Estats membres, les majors disminucions anuals es van registrar a Hongria (-12,6%), Estònia (-10%) i Eslovàquia (-9,8%). Els augments més importants es van observar a Xipre (+9,4%), Espanya (+7,8%) i Luxemburg (+6%).

Si els volums de vendes al detall es mantenen al nivell d'abril al maig i al juny, els analistes de Pantheon Macroeconomics apunten a una caiguda intertrimestral del 0,4% en els volums de vendes al detall al segon trimestre, "pitjor que la caiguda revisada al alça del 0,2% al primer trimestre i que marca la sisena caiguda trimestral consecutiva en les vendes al detall”.

"Creiem que les vendes pujaran el maig i el juny. La confiança del consumidor s'ha estancat una mica, però la inflació va caure el maig i és probable que torni a caure el juny, mentre que el creixement dels salaris probablement es va recuperar. Però el rebot serà limitat", assenyalen, matisant que les seves previsions de petits augments el maig i el juny són coherents amb l'estancament de les vendes al detall durant tot el trimestre.

Afegeixen que "fins que la inflació caigui molt més o el creixement dels salaris es recuperi prou per compensar-ho, el repunt de les vendes al detall seguirà sent feble".

A Oxford Economics veuen "poques esperances d'un repunt en les vendes al detall abans que els salaris reals comencin a recuperar-se a finals d'aquest any, amb una modesta recuperació del consum durant el segon trimestre a causa totalment dels serveis". "Creiem que les vendes al detall romandran planes durant el segon trimestre", diuen.

Últimas noticias