Les vendes al detall baixen un 0,8% al febrer a la zona de l'euro i un 0,9% a la UE

Enfront del mateix mes de l'any passat, la caiguda és del 3% a la zona euro i del 3,1% a la UE

Per

Bolsamania | 11 abr, 2023

El volum del comerç al detall va baixar al febrer un 0,8% a la zona euro i un 0,9% a tota la Unió Europea (UE) en comparació amb el mes anterior, segons estimacions d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. Enfront del mateix mes de l'any passat, la caiguda és del 3% a la zona euro i del 3,1% a la UE.

En termes intermensuals, a la zona euro, les vendes van caure un 1,8% per als carburants d'automoció, un 0,7% per als productes no alimentaris i un 0,6% per als aliments, les begudes i el tabac. A la UE, el volum va disminuir un 1,4% per als combustibles d'automoció, un 1% per als productes no alimentaris i un 0,6% per als aliments, begudes i tabac.

Entre els Estats membres per als quals es disposa de dades, les majors disminucions mensuals en el volum total del comerç al detall es van registrar a Eslovènia (-10,5%), Hongria i Polònia (ambdós -2%) i Suècia (-1,6%). Els majors augments es van observar a Xipre (1,6%), Luxemburg (0,8%) i Bèlgica (0,7%).

Mentrestant, en termes interanuals, a la zona euro, el volum del comerç al detall va disminuir un 4,9% per a aliments, begudes i tabac i un 1,8% per a productes no alimentaris, mentre que va créixer un 1,1% per a combustibles de automoció. A la UE, va caure un 4,9% per a aliments, begudes i tabac i un 1,9% per a productes no alimentaris, mentre que va créixer un 0,1% per a combustibles per a automòbils.

Entre els Estats membres, les majors disminucions anuals es van registrar a Hongria (-10,1%), Suècia (-8,5%) i Alemanya (-7%). Els augments més importants es van observar a Xipre (8,3%), Luxemburg (6,8%) i Espanya (4,7%).

Els analistes de Pantheon Macroeconomics creuen que durant el primer trimestre les vendes al detall registraran una caiguda al voltant del 0,7%, “ja que creiem que és més probable que les vendes al detall hagin caigut al mes passat que hagin augmentat”. Continuen "confiant que la despesa general del consumidor va caure a l'últim trimestre, un 0,8% intertrimestral, una mica menys que la caiguda del 0,9% al quart trimestre".

Mentrestant, els experts d'Oxford Economics consideren que les dades indiquen "una contínua debilitat generalitzada al sector comercial enmig d'una inflació de béns encara alta. La impressió aplana el camí per a una cinquena contracció trimestral consecutiva en els volums comercials de la zona de l'euro, arrossegada per tots els subsectors", diuen. A més, "recolzen la nostra opinió que el consum privat de la zona de l'euro va tornar a caure al primer trimestre".

Últimas noticias