Les vendes al detall a Catalunya es reactiven al novembre després de baixar temperatures, segons Comertia
Els associats a Comertia afirmen no registrar boicot a les seves botigues fora de Catalunya
BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)
Les vendes del comerç minorista a Catalunya s'han reactivat en el que va de novembre gràcies a la baixada de temperatures, de la qual cosa es veurà beneficiat molt especialment el sector de la moda i el calçat.
Així ho ha explicat aquest divendres en roda de premsa el president de Comertia i de RetailCat, Joan Carles Calbet, que ha destacat que novembre s'està convertint en un mes "molt bo" per la venda al detall a causa de campanyes comercials de descomptes com el Black Friday.
"Ara la campanya de Nadal no comença amb el pont de la Immaculada Concepció de desembre, sinó que s'ha avançat a finals de novembre. Som optimistes amb la campanya per la baixada de temperatures", ha afirmat.
Amb novembre es deixarà enrere un octubre molt negatiu, ja que en el desè mes de l'any els associats a Comertia van registrar una caiguda del 4,6% en el conjunt de Catalunya, una reculada que encara va ser superior a Barcelona, on el descens va ser del 8,9%; el sector de la moda va ser el més afectat amb una baixada del 13,8%.
"Comertia no tancava un mes en negatiu des del 2013. Els mesos anteriors a octubre es van tancar amb creixements d'un 5%", ha lamentat Calbet, que ha indicat que el 80% dels associats han assenyalat el procés polític català com a principal motiu, mentre que un 53% ho ha atribuït a les altes temperatures registrades, anormals per a un mes d'octubre.
Així mateix, el petit comerç català i també grans marques van decidir no obrir al públic l'1 d'octubre, un dels diumenges de lliure obertura per als establiments comercials inclosos dins dels barris de gran afluència turística de la ciutat de Barcelona, davant la celebració aquest mateix dia del referèndum independentista, i el 3 d'octubre també van tancar a causa de la vaga general.
A més, ha indicat que aquest any el Pont del Pilar va caure en dimecres, mentre que l'any passat va caure en dijous, per la qual cosa molts potencials clients van aprofitar per fer alguna escapada.
De cara a la campanya nadalenca, Calbet ha indicat que el fet que se celebrin eleccions el 21 de desembre i que siguin un dijous i tan sols tres dies abans de Nadal, tampoc és un factor que ajudi, perquè "l'ànim de la gent per comprar es veu afectat per la incertesa de no saber què passarà".
Sobre contractacions, a l'octubre, un 20% dels associats va afirmar que reforçaria la seva plantilla, mentre que la resta la mantindria, una xifra que s'actualitzarà al novembre quan tornin a sondejar els establiments socis de l'entitat.
Preguntat per si entre els seus associats s'han registrat canvis de seu, Calbet ha sostingut que aquests canvis no suposen un estalvi fiscal, sinó que són "un canvi d'imatge que a alguns els ha interessat per l'interès dels seus clients i accionistes o per evitar boicots", i ha afegit que en Comertia no s'ha produït cap cas de canvi rellevant de seu ni s'ha percebut boicot a les botigues dels associats fora de Catalunya.
JORNADA 'NEXT RETAIL'
Comertia celebrarà dimarts vinent la jornada 'Next Retail: seduint el client', on es presentaran les conclusions sobre un informe sobre les macrotendencias de la venda al detall el 2025, que s'ha encarregat a la consultora Hamilton Global.
El soci director de Hamilton Global, Jordi Aymerich, ha avançat que el format de botiga experiencial, l'omnicanalitat i el 'big data' seran els principals factors que marcaran el sector, amb la qual cosa la venda física, malgrat que és possible que es redueixi, no desapareixerà.
"L'apocalipsi de la venda al detall és exageradíssim, però és cert que ens hem d'adaptar", ha dit Aymerich, que ha afirmat que es preveu que les vendes en línia passin d'un 8% actualment a un 15% el 2020.
Han acompanyat Calbet i Aymerich el conseller delegat de Nostrum, Quirze Salomó, i el director de Màrqueting en Enrique Tomàs, Xavier Bru, que seran ponents durant la jornada.