Les pimes anticipen un empitjorament de l'accés al crèdit, segons el Banc d'Espanya

En concret, preveuen un deteriorament a l'accés a finançament per al període d'abril a setembre

Per

Bolsamania | 30 jun, 2022

Per al període que va de l'abril al setembre del 2022, les empreses enquestades anticipen, en conjunt, un deteriorament en l'accés al finançament, segons es reflecteix a l'article Evolució econòmica recent de les pimes espanyoles i del seu accés al finançament externa d'acord amb l'enquesta semestral del Banc Central Europeu publicat pel Banc d'Espanya.

Entre els factors que expliquen aquesta disminució de la millora en l'accés al crèdit bancari en relació amb sis mesos abans, les pimes van destacar, com a més rellevant, l'impacte negatiu associat a la situació econòmica general. A més, tant les pimes espanyoles com les de l'àrea de l'euro anticipaven, per al període que va de l'abril al setembre del 2022, un deteriorament en l'accés al finançament, cosa que estaria molt probablement relacionada amb la seva percepció negativa davant la incertesa més gran generada després de l'esclat de la guerra a Ucraïna.

L'enquesta revela que la proporció de pimes que van sol·licitar crèdit bancari entre l'octubre del 2021 i l'abril del 2022 es va mantenir a nivells reduïts, tant a Espanya (un 22%) com a la UEM (23%), percentatges molt similars als registrats a l'edició anterior de l'enquesta. Aquests valors són els més baixos registrats des de l'inici de l'enquesta (el 2009), i això probablement és perquè un percentatge elevat de pimes mantenen encara un romanent de liquiditat, després que, durant el període d'abril a setembre de 2020, en el context de la pandèmia de COVID-19, moltes recorreguessin al crèdit bancari per cobrir les seves necessitats de finançament i, en alguns casos, construir també matalassos de liquiditat.

Tot i aquest context de més incertesa, la informació evidencia unes expectatives econòmiques positives de les pimes espanyoles per al període comprès entre l'abril i el setembre d'aquest any, de manera que un 27,2% d'aquestes societats estimen, en termes nets, que les vendes creixerien durant aquest període.

L'enquesta també conté informació rellevant sobre l'evolució recent dels preus de venda. Així, la majoria de les empreses espanyoles (tant pimes com grans) que van participar a l'última ronda de l'enquesta van declarar que havien elevat aquests preus entre l'abril del 2021 i el març d'aquest any. Així mateix, les empreses van declarar que la tendència alcista dels preus es mantindria, amb valors semblants tant per a les que preveuen increments moderats com per a les que els preveuen intensos, durant el període comprès entre l'abril del 2022 i el març del 2023.

En línia amb el menor creixement de l'activitat i la caiguda dels resultats, el percentatge de les pimes espanyoles més vulnerables hauria augmentat lleugerament entre l'octubre del 2021 i el març del 2022, i s'hauria situat en un 7%. En aquesta mateixa línia, la proporció de companyies més rendibles, que s'aproxima per les companyies que van experimentar una millora en la situació econòmica i financera, hauria mostrat una reculada moderada, fins al 3,7%.

Últimas noticias