Les negociacions entre els EUA i la Xina poden tenir els dies comptats
Morgan Stanley creu que l'acord és a prop, mentre altres assenyalen la data de final d'abril
Les negociacions comercials entre els EUA i la Xina semblen haver arribat a una etapa en què s'està "realment treballant" per arribar a un acord, de manera que "amb sort ens dirigim a la signatura d'un document", assenyalen des de Morgan Stanley. Mentre que l'exambaixador nord-americà a la Xina, Max Baucus, creu que podria arribar-s’hi "potser a finals d'abril". Representants de tots dos països es troben reunits a Pequín aquest dijous.
Sembla que els negociadors xinesos estan ansiosos per obtenir un acord complet i ben redactat abans que el president Xi Jinping viatgi als EUA per signar-lo durant els propers mesos. "Abans, havíem estat en un entorn d'escalada contínua, ara, amb sort, ens dirigim a la signatura d'un document", pensa l'estrateg en cap de Morgan Stanley per a Àsia i els mercats emergents, Jonathan Garner, segons unes declaracions a la CNBC i Reuters.
Les dues economies més grans del món estan negociant un acord comercial després d'una lluita aranzelària que va començar l'any passat. Aquest dijous, els dos països es troben negociant a Pequín i està previst que les dues parts celebrin reunions a Washington a partir del 3 d'abril.
Precisament, el primer ministre xinès, Li Keqiang, ha dit que el país asiàtic ampliarà l'accés als mercats per a les empreses estrangeres de banca i assegurances, així com l'obertura del sector de serveis, especialment el sector financer, els inversors estrangers. "L'estiu passat, l'enfocament de la Xina va ser únicament sobre el dèficit comercial bilateral. Tot això és part d'una espècie de reforma renovada i obertura a la Xina en aquest moment", afirma Garner.
Per la seva banda, l'exambaixador nord-americà a la Xina, Max Baucus, espera que aquest acord arribi "potser a finals d'abril, potser una mica més, però ho aconseguirem". Si no, afegeix, els mercats de valors nord-americans i l'economia de la Xina es veurien afectats negativament. Per això, considera que les conseqüències de les converses entre el president dels EUA, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, a finals de febrer no haurien de ser un exemple de com podrien acabar les negociacions comercials entre les dues majors economies del món.