Les monedes digitals tremolen de nou: la Xina prepara noves regulacions després d’il·legalitzar les ICOs
Els actius digitals pateixen un crac després de la prohibició de les inversions en tokens criptogràfics per finançar projectes en la blockchain
- El bitcoin es deixa un 20% des de la seva fita històrica per sobre dels 5.000 dòlars
- En total, el mercat dels actius digitals s'allunya un 19% dels seus recents màxims
- En castellano: Las criptodivisas tiemblan de nuevo: China prepara nuevas regulaciones tras ilegalizar las ICOs
Setembre ha arrencat per al mercat de les monedes virtuals amb una aguda correcció després del ral·li d'agost, durant el qual els actius digitals van escombrar totes les metes previstes, per assolir una marca històrica després d'una altra. Just després que el bitcoin depassés la barrera dels 5.000 dòlars, la prohibició que el Govern xinès ha fet de les Initial Coin Offerings – ICO (oferta inicial de moneda virtual) ha provocat un crac en aquest mercat que es desploma, en termes acumulats, un 19%.
Però les males notícies no acaben aquí. La desfeta del 4 de setembre, el més gran de les ‘virtuals’ des del passat 15 de juliol, podria derivar en un retrocés molt més profund si el gegant asiàtic compleix amb la promesa d'aplicar encara més regulacions sobre la negociació amb monedes en línia. Segons informa el mitjà Yicai, i recull la CNBC, la decisió d'il·legalitzar l'emissió de tokens criptogràfics a canvi de fons per finançar projectes emergents en la tecnologia blockchain, és només la punta de l'iceberg d'una nova sèrie de normes per a les divises virtuals.
La reacció no s'ha fet esperar i el bitcoin amplia les seves pèrdues fins a recalar just per sobre dels 4.000 dòlars i deixa un mínim als 3.969 dòlars en diverses cases de canvi, indica Coindesk. Amb el declivi recent, l’'or 2.0' ja s'ha deixat un 20% des del màxim assolit del 2 de setembre als 5.013 dòlars. La resta de monedes en línia han patit correccions similars, amb el preu de l’ether frenant lleugerament per sota dels 300 dòlars i el litecoin posa terra pel mig amb el seu rècord de 70 dòlars. Es canvia al voltant dels 65 dòlars.
El bitcoin es deixa un 20% des de la seva fita històrica per sobre dels 5.000 dòlars
En total, la capitalització de mercat de les més de 800 monedes digitals existents cau un 19%, fins als 145.000 milions de dòlars, després de la prohibició de les ICOs a la Xina. Però no acaba aquí, els analistes ja indiquen que el retrocés seguirà durant les properes jornades, especialment en el bitcoin, en què l'anàlisi tècnica dels patrons de Fibonacci llança que la caiguda podria allargar-se fins als 3.769 dòlars.
La desfeta en el preu del bitcoin ha complert amb les prediccions d'analistes com Sheba Jafari, analista tècnic de Goldman Sachs, que avisava, en una recent nota per a clients que "en sobrepassar els 4.827 dòlars, es produirà una pronunciada correcció fins preus per sota dels 3.000 dòlars".
SOTA EL FOC DELS REGULADORS
L'interès per les ICOs mostrat per inversors de tot el món per finançar el desenvolupament de noves startups i projectes de tota mena ha sofert una garrotada aquest dilluns després que el Banc Central de la Xina, després d'una investigació, hagi comunicat que penalitzarà estrictament la venda de monedes digitals i perseguirà possibles irregularitats en operacions ja finalitzades. A més, qui hagi venut aquest tipus de moneda digital al públic haurà de tornar els fons. Per tant, les plataformes d'intercanvi no podran canviar monedes procedents de ICOs i els bancs tampoc podran participar-hi, ja que les autoritats consideren que aquestes "han pertorbat seriosament l'ordre econòmic i financer".
Es tracta d'una dràstica mesura contra el 'boom' d'aquestes operacions que havien captat 1.600 milions de dòlars durant l'últim any. El seu funcionament consisteix en l'adquisició de 'tokens' o divises creades per una companyia en lloc d'accions. Basades en la tecnologia 'blockchain', s'han convertit en una forma ràpida de recaptar grans sumes de diners amb poca o cap supervisió reguladora.
Segons apunta Reuters, els bancs centrals tenen por de l'expansió d'aquestes divises digitals descentralitzades, ja que amenacen amb el final del monopoli que aquests exerceixen sobre l'emissió de diners. De fet, el supervisor dels Estats Units, SEC, també ha alertat sobre el risc d'aquestes operacions, si bé encara no les ha prohibit.