"Les intervencions dels bancs centrals en ple segle XXI no serveixen de res"
Els experts es mostren molt crítics amb l'actuació del Banc d'Anglaterra
El director d'anàlisi de Bankinter, Ramón Forcada, s'ha mostrat aquest dimarts molt crític amb les intervencions dels bancs centrals després de conèixer l'últim moviment del Banc d'Anglaterra (BoE). "Les intervencions dels bancs centrals en ple segle XXI no serveixen de res", ha afirmat contundent en declaracions a Capital Radio.
El Banc d'Anglaterra ha anunciat aquest dimarts una ampliació de la seva operació d'emergència de compra de bons. "El Banc anuncia avui que ampliarà l'abast de les operacions diàries de compra de gilts (bons de l'Estat a llarg termini) per incloure també les compres de gilts indexats", ha dit l'organisme en un comunicat. "Aquesta millora de les nostres operacions estarà en vigor des de l'11 d'octubre del 2022 fins al 14 d'octubre del 2022 juntament amb les actuals subhastes diàries de compra de gilts convencionals del banc", ha afegit.
"És una mesura perillosíssima, que comences i no saps quan acabes"
Recordem que el 28 de setembre passat, el Comitè d'Estabilitat Financera del Banc va anunciar un programa d'emergència de dues setmanes de durada per a la compra de bons de l'Estat a llarg termini per restablir l'ordre als mercats, i que aquest dilluns el BoE va comunicar també més mesures per garantir un "final ordenat" del programa, fixat aquest divendres, 14 d'octubre.
"Acaba la intervenció ahir dilluns i continua intervenint, així fins que s'acabin les reserves. És una mesura perillosíssima, que comences i no saps quan acabes", adverteix Forcada.
Segons el responsable d'anàlisi de Bankinter, el Banc d'Anglaterra tindrà dificultats "grandíssimes" per aquesta actuació. Des del seu punt de vista, el problema principal del BoE és de comunicació i faci el que faci, no aconseguirà res.
L'actual crisi del Regne Unit es va generar amb motiu del minipressupost anunciat pel Regne Unit al mes passat, que suposava una polèmica rebaixa d'impostos finançada amb més deute, cosa que va provocar la caiguda del mercat de bons britànic.
"NO FORMA PART D'UN PLA ASTUT"
Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com, fa al·lusió al caràcter improvisat de les intervencions del Banc d'Anglaterra. "Tot forma part d'un pla astut? Per desgràcia, no", comenta.
Aquesta intervenció, assenyala Wilson, es produeix només un dia després que el BoE digués que duplicaria la mida de la dotació diària de compra de bons de 5.000 milions de lliures a 10.000 milions de lliures i llancés una nova línia de crèdit a curt termini per donar suport als mercats.
"Tot sembla més aviat desordenat i ple de pànic. Ampliar la seva intervenció d'emergència al mercat una vegada és desafortunat, fer-ho dues vegades sembla una distracció", afirma aquest expert, que també es mostra molt crític amb l'actuació del BoE.
"Divendres probablement no serà l'últim dia de la intervenció del banc al mercat dels gilts. Es podria pensar que haurà de continuar fins que alguna cosa es trenqui realment i es rendeixi, o fins que el ministre de Finances reveli el seu astut pla per restaurar l'ordre...", conclou aquest analista.