Les hipoteques mixtes es multipliquen per set en un any i ja són el 43,6% de les contractades

Les hipoteques són un 48,5% més cares en comparació amb l'agost de l'any passat

Per

Bolsamania | 01 ago, 2023

Les hipoteques mixtes es multipliquen per set en tan sols un any. Aquesta modalitat, que combina una part d'interès fix i una part variable, ja suposa el 43,6% de les hipoteques formalitzades el juliol, mentre que el juliol del 2022 només representaven el 5,56% dels préstecs signats.

Així es desprèn de les dades aportadores per Trioteca. La plataforma assegura que canviar la hipoteca de variable a mixta per fugir de les fluctuacions de l'euríbor suposa el juliol un estalvi mitjà mensual de 346 euros, és a dir, 161 euros més que amb el canvi de variable a fix. L'estalvi mensual que s'aconsegueix en canviar la hipoteca de variable a fixa és de 185 euros.

"L'euríbor segueix la seva escalada i és molt probable que arribi al 4,5% abans de final d'any. En aquest escenari, apostar per un canvi d'hipoteca a tipus fix és l'opció més segura per a les famílies que no es poden permetre que la seva quota d'hipoteca augmenti més de 400 euros al mes. Encara és possible trobar hipoteques fixes per sota del 3%", comenta Ricard Garriga, CEO de Trioteca.

Com recorda, “el novembre del 2022 es va aprovar un decret llei, que seguirà vigent fins al 31 de desembre del 2023, que cancel·la totes les comissions associades a un canvi de tipus variable a fix. Aquest canvi amb prou feines comporta despeses i pot marcar una diferència molt important a l'economia familiar".

LES HIPOTEQUES S'ENCAREIXEN MÉS D'UN 48% EN UN ANY

Duent a terme una comparativa de quotes respecte a l'agost 2022, el resultat parla per si mateix: s'ha produït una pujada del 48,5%, o el que és el mateix, un increment de poc més de 265 euros a les mensualitats hipotecàries, com apunten des d'Hipoo.

"Tenint en compte que l'euríbor sol pujar diverses dècimes just després de cada alça de tipus del BCE, esperem que després de la reunió de dijous passat l'índex de referència per al sector hipotecari europeu torni a fer un petit salt establint-se a cotes properes al 4,25%, i fins i tot superant-lo lleument”, afirma Rafael Moral, responsable del departament d'anàlisi hipotecari.

Com assenyala, a partir d'ara quedarà comprovar si es compleixen les previsions d'un euríbor al 4,5% cap a finals de setembre o principis d'octubre, ja que assolir aquesta xifra seria una petita fita històrica, atès que no s'observa des de l'octubre de 2008.

"Haurem d'estar molt atents, en gran mesura perquè el BCE es torna a reunir el proper 14 de setembre. Si es tornen a apujar els tipus i arriben al 4,5%, el més probable és que l'euríbor se situï al mateix nivell que els tipus d'interès europeus, cosa que obligarà les famílies hipotecades a haver de tornar a estrènyer el cinturó", conclou.

Últimas noticias