Les gasolineres de baix cost emprenen una batalla legal pels últims "atacs" al seu negoci

Denuncien les mesures que limiten el proveïment a 75 litres, o 3 minuts de permanència, i que obliguen a tancar si el vent bufa fort

Per

Bolsamania | 05 abr, 2018

Les gasolineres automàtiques han iniciat una batalla legal contra les últimes mesures que s'han promulgat i que, segons diuen, suposaran grans traves per al seu negoci i provocaran el tancament de desenes d'estacions d'aquest tipus. L'Associació Nacional d'Estacions de Servei Automàtiques (AESAE) ha emprès una batalla legal contra el Govern i algunes autonomies per haver limitat el proveïment a 75 litres com a màxim, o una permanència de 3 minuts a l'estació, i per voler tancar aquestes gasolineres quan bufi un vent de 19 quilòmetres per hora.

Manuel Jiménez, president d’AESAE, ha explicat quines són les mesures que han emprès en una roda de premsa amb què l'Associació s'ha presentat en societat. Aquestes gasolineres, molt criticades des del seu naixement (les primeres van començar a sorgir el 2012), denuncien les traves constants que han patit i que seguiran afectant el seu negoci a partir d'ara. I és que les últimes mesures aprovades tant pel Govern com per algunes autonomies clavaran un cop dur a aquestes estacions, segons ha denunciat la pròpia AESAE.

A Espanya hi ha actualment 560 estacions automàtiques, xifra que representa un 5% del total d’11.180 gasolineres del país

La primera d'elles és la que limita el proveïment en aquestes instal·lacions a 75 litres o 3 minuts de permanència, impulsada pel Govern a través del Reial Decret 706/2017, que a la pràctica farà que camions, furgonetes i altres turismes grans com tot terrenys no puguin omplir els seus dipòsits en aquestes gasolineres de baix cost. L'Associació ja ha recorregut la mesura davant del Tribunal Suprem, i denuncia cert obscurantisme per part de l'Executiu central, en tant que aquesta mesura no estava a l'esborrany que es va donar a conèixer, ha estat aprovada sense informe del Consell d'Estat i, sense això, "va aparèixer a la versió final publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE)". Segons Jiménez, es tracta d'una mesura "arbitrària" perquè obliga aquestes estacions sense personal a fer un negoci “al detall”, cosa que es traduirà en "misèria" i al tancament de moltes d'aquestes gasolineres.

D'altra banda, pel que fa a les limitacions per la velocitat del vent, el front està de moment al País Basc, que és la comunitat que ha prohibit a aquestes estacions obrir si el vent bufa a més de 18,9 quilòmetres per hora, per garantir que els extintors automàtics que hi ha col·locats a l'estació puguin funcionar en condicions òptimes en cas d'incendi. En AESAE creuen que hi ha moltes possibilitats que altres regions acabin copiant la norma basca, i si finalment és així, provocarà que les estacions automàtiques quedin "fora de la costa o de regions on més vent hi hagi, com Aragó".

Tampoc en aquest cas s'han quedat amb els braços plegats, i ja estan estudiant com recórrer aquest assumpte. Segons Jiménez, han intentat contractar dues empreses d'enginyeria nacionals d'"alt nivell" perquè elaborin un estudi objectiu sobre l'efecte del vent en l'acció dels extintors, encara que sense èxit. El president d’AESAE ha assegurat que totes dues s'han negat al·legant "falta de temps", de manera que l'Associació ha decidit denunciar el cas davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). El problema és que fins que no tinguin aquest informe no podran acudir als tribunals a recórrer la normativa del País Basc. "No han donat arguments per sostenir aquesta mesura", ha lamentat Jiménez, que ha assegurat que aquestes normes de proveïment i vent "no existeixen en cap país d'Europa".

L'Associació, formada per 24 operadors (entre ells Ballenoil, bonÀrea, Naftë i Petroprix) que tenen 350 estacions automàtiques a tot Espanya, representa el 60% del sector i denuncia les traves que els impedeixen operar en molts punts del país i que suposen un atac al "lliure mercat". A Espanya hi ha actualment 560 estacions automàtiques, xifra que representa un 5% del total d’11.180 gasolineres que hi ha en tot el país. Una xifra molt allunyada del 65,9% que va suposar aquestes gasolineres a Dinamarca o del 61,1% de Suècia, segons dades aportades per AESAE.

La primera batalla que van emprendre contra la legislació que impedia la instal·lació d'estacions automàtiques, en exigir l'existència de personal per atendre-les es va saldar amb una victòria per a aquestes gasolineres. Primer van denunciar el cas davant la Comissió Europea (allà per 2016), i després van aconseguir el suport de la CNMC. Les comunitats autònomes han anat modificant poc a poc les seves normatives, i cada vegada són més les que estan en procés d'eliminar les barreres que existien fins ara. Encara n'hi ha una que, segons AESAE, continua posant problemes a la instal·lació d'aquestes gasolineres malgrat haver modificat la seva normativa.

Els consumidors poden estalviar-se de mitjana entre 150 i 250 euros a l'any proveint-se en gasolineres de baix cost

MADRID 'IMPEDEIX'

Es tracta de la Comunitat de Madrid. Segons ha explicat Manuel Jiménez, aquesta regió té una legislació favorable, però a la pràctica és la que més "barreres" posa al "lliure mercat al proveïment". La legislació diu que està prohibit fer gasolina en una gasolinera fumant, parlant pel mòbil, amb la ràdio encesa o amb el motor en marxa, entre altres coses, i les autoritats madrilenyes consideren que això només es pot garantir si hi ha un empleat o un sistema especial a l'estació que impedeixi el subministrament de combustible en aquests casos. Per això, ha canviat substancialment la norma i ha passat a dir que "impedirà" la instal·lació de gasolineres que no garanteixin que aquestes situacions no es produiran.

"És una forma de restringir el nostre model de negoci" a través d'una "interpretació injustificadament restrictiva de la norma", ha dit el president d’AESAE. Una cosa que "va en detriment" dels consumidors, que segons aquesta Associació poden estalviar-se de mitjana entre 150 i 250 euros a l'any proveint-se en gasolineres de baix cost. Per la seva banda, les que menys traves posen a aquest negoci són Catalunya, València i Andalusia, i això es tradueix en el fet que són les comunitats amb major nombre d'aquest tipus d'estacions, concretament 120, 81 i 70, respectivament, davant de les 64 de Madrid.

El 2017, els membres d’AESAE van sumar un total de 29 milions de proveïments, i només 3,5 queixes a Consum per cada milió de proveïments. A més, el consum mitjà per proveïment es va situar l'any passat en 15 euros, cosa que segons Jiménez vol dir que "molta gent posa només 5, 6 o 7 euros" perquè "no poden fer ni un euro més". "El nostre és un consumidor molt lligat al preu" i també a ell li estan perjudicant totes aquestes mesures, ha conclòs.

Últimas noticias