Les expectatives d'inflació del consumidor cauen de manera "significativa", segons el BCE

L'IPC va baixar el maig a la zona euro al 6,1%, el nivell més baix des del febrer del 2022

Per

Bolsamania | 06 jun, 2023

Les expectatives d'inflació del consumidor de la zona de l'euro van disminuir significativament l'abril, segons es reflecteix a l'Enquesta d'Expectatives del Consumidor (CES) elaborada pel Banc Central Europeu (BCE). Cal assenyalar que l'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar al maig a la zona euro al 6,1%, el nivell més baix des del febrer del 2022.

En concret, el document mostra que la taxa mitjana d'inflació percebuda durant els 12 mesos anteriors va disminuir al 8,9% l'abril, des del 9,9% el març, mentre que la mitjana de les expectatives d'inflació per als propers 12 mesos va caure al 4,1% l'abril, des del 5% el març. Les expectatives d'inflació a tres anys es van reduir al 2,5%, des del 2,9%.

Per parts, l'enquesta de BCE fa referència als ingressos i al consum. En aquest apartat, els consumidors esperen que el seu ingrés nominal durant els propers 12 mesos augmenti lentament, un 1,1%, en comparació amb l'1,3% del març.

Per la seva banda, les percepcions de creixement de la despesa nominal durant els 12 mesos anteriors es van mantenir més o menys estables en comparació del març, en un 7%. Les expectatives de creixement de la despesa nominal durant els propers 12 mesos es van revertir a prop del valor del febrer, i van caure al 3,8% l'abril des del 4,1% el març.

Respecte al creixement econòmic, les expectatives per als propers 12 mesos van ser menys negatives l'abril, situant-se en -0,8% enfront del -1% del març.

En línia amb el creixement econòmic, les expectatives per a la taxa de desocupació a 12 mesos es van reduir a l'11,2% l'abril, des de l'11,7% el març. Els consumidors esperen que la taxa d'atur futura es mantingui per sobre de l'actual percebuda (11%).

Les dades trimestrals mostren que, l'abril del 2023, els enquestats desocupats van informar que la seva probabilitat esperada de trobar una feina durant els propers tres mesos havia caigut al 26,6%, des del 28,1% al gener. Els enquestats amb ocupació van informar que la seva probabilitat esperada de perdre la feina durant els propers tres mesos havia disminuït al 7,8%, des del 8,1% el gener.

Pel que fa a l'accés al crèdit, les expectatives per als tipus d'interès hipotecaris a 12 mesos es van reduir al 5% l'abril. L'accés percebut al crèdit durant els 12 mesos anteriors es va restringir en comparació amb el març, mentre que les expectatives d'accés al crèdit durant els propers 12 mesos es van mantenir sense canvis des del març.

La proporció de consumidors que van informar haver sol·licitat crèdit durant els darrers tres mesos, que s'enquesta trimestralment, va disminuir al 13,4% l'abril, des del 13,6% el gener.

Mentrestant, els consumidors esperen que el preu del seu habitatge augmenti un 2,2% als propers 12 mesos, el valor més baix registrat en dos anys, en comparació amb el 2,7% del març.

Últimas noticias