Les empreses no podran sancionar els treballadors que s'absentin de la feina per la borrasca

No obstant això, l'Estatut dels Treballadors no especifica la forma en què s'ha de compensar la baixa

Per

Europa Press | 11 gen, 2021

Les empreses no podran sancionar els seus treballadors que faltin del lloc de feina per les condicions meteorològiques adverses com la borrasca Filomena, ja que es tracta d'una causa de força major recollida a l'article 47 de l'Estatut dels Treballadors.

CCOO-Madrid, des del seu compte de Twitter, ha aclarit que l'article estableix que el contracte de treball es pot suspendre puntualment per causes greus i justificables com són el risc extrem a la carretera per l'aparició de plaques de gel o la impossibilitat d'acudir pel tancament de les vies a causa de les nevades.

No obstant això, l'Estatut dels Treballadors no especifica la forma en què s'ha de compensar aquesta absència, de manera que aquesta podria comportar la retirada del sou corresponent a aquest dia, la recuperació de les hores no treballades, o la realització de la feina des de casa.

Davant d'això, el sindicat adverteix que, en cap cas, aquest dia d'absència pot compensar-se amb un de vacances, ja que no és lícit canviar un dia de descans, corresponent a les vacances recollides en la legislació laboral, per una jornada que no es dediqui a això.

CCOO apunta que si l'empresa ho requereix, el treballador ha de justificar la seva absència. "Normalment es tracta de situacions que són públiques i notòries, que es recullen a la premsa o que poden comprovar-se fàcilment acudint a l'Agència Estatal de Meteorologia", indica Eva Urbà, advocada de CCOO-Madrid.

Aquest justificant pot ser sol·licitat davant l'administració pública pertinent, ja sigui l'ajuntament del municipi en què s'hagin tancat les carreteres, o a la comunitat autònoma que les gestioni. Sobre el tancament de col·legis, el sindicat recalca que si els pares no tenen ningú que pugui cuidar dels seus fills i es veuen obligats a quedar-se a casa, hauran de demostrar a l'empresa que el col·legi ha tancat si aquesta ho exigeix.

Últimas noticias