L'envelliment de la població pressionarà més la Seguretat Social durant els pròxims 20 anys, segons Moody’s
L'estructura demogràfica canviarà "dramàticament" i afectarà l'administració pública
L'agència de qualificació creditícia Moody’s ha alertat aquest dijous que el sistema de la Seguretat Social espanyol corre un greu perill pel cada vegada més gran envelliment de la població. En un informe assegura que l'estructura demogràfica canviarà "dramàticament" durant els propers 20 anys i que això colpejarà directament l'administració pública.
Així ho explica a l'informe ’Spain Public Budgets Will Bear The Brunt Of Spain's Ageing Population' ('Espanya: els pressupostos públics suportaran l'augment de l'envelliment de la població'), en què assegura que la Seguretat Social, que ja és clau en la "debilitat estructural de les finances públiques espanyoles", es veurà més i més pressionada per l'envelliment.
La Seguretat Social és clau en la "debilitat estructural de les finances públiques espanyoles"
Fins ara, assenyala Moody’s, la població espanyola ha anat envellint "a un ritme constant, d'acord amb l'evolució de la situació econòmica i social" i en línia amb la mitjana europea. No obstant això, l'agència aventura que durant les dues pròximes dècades l'estructura demogràfica patirà un canvi de tal envergadura que la proporció de persones de 65 anys i més representarà més del 31% del total per 2040. Actualment suposa menys del 20%.
L'impacte al sector públic serà, segons Moody’s, molt significatiu. "El dèficit de la Seguretat Social registrat el 2017 va ser de l’1,4% del PIB, percentatge que representa a prop de la meitat del dèficit públic", sosté Antonio Tena, analista de Moody’s. I per si això no fos ja un problema de per si, el Fons de Reserva de la Seguretat Social, que s'usa per pagar les pensions, "es troba gairebé esgotat".
A més, a això caldrà afegir que el major envelliment de la població provocarà que augment en les despeses sanitàries i socials, cosa que també "afectarà negativament els comptes de les comunitats autònomes". Des de 2002 els governs autonòmics han assumit la competència de regular i proveir atenció sanitària i social, i aquest cost suposa "a prop del 50% dels seus pressupostos autonòmics".
I EL SECTOR PRIVAT?
El sector públic es veurà greument afectat per aquesta situació, però no així el sector privat. Segons Moody’s l'impacte al sector privat "serà limitat" pels canvis en els hàbits de consum i per l'increment que s'espera en el nombre de llars. A més, l'agència assenyala que els jubilats es convertiran en un "objectiu de mercat important" per a certs sectors empresarials.
Encara que Moody’s sí que assenyala que el sector immobiliari podria patir un cert "debilitament" com a conseqüència de la menor demanda residencial i la caiguda dels preus, especialment fora de les grans zones urbanes. En aquest sentit, explica que de la banda de l'oferta "a prop de 200.000 habitatges seran transmeses en herència anualment a partir del 2030", cosa que disminuirà la demanda. Aquelles regions més afectades per l'envelliment, com Astúries, Castella i Lleó i Galícia, "seran especialment vulnerables".