L'efecte Setmana Santa dispara el cost per hora treballada un 4,2%
És el major increment interanual des del tercer trimestre del 2011
Actualitzat : 13:50
El cost per hora treballada va pujar un 4,2% durant el primer trimestre de 2018 respecte al mateix període de l'any anterior. Es tracta del major increment interanual des del tercer trimestre del 2011, segons les dades provisionals de l'Índex de Cost Laboral Harmonitzat (ICLA) publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Aquest increment es deu al menor nombre d'hores treballades durant aquest trimestre respecte al mateix període de 2017, ja que inclou les hores treballades per Setmana Santa a causa que aquest any la festivitat es va celebrar al primer trimestre de l'any, mentre que el 2017 va ser al segon.
Amb aquest increment s'acumulen ja quatre trimestres consecutius d'alces interanuals. De fet, la variació trimestral del cost per hora treballada, un cop eliminats els efectes de calendari i estacionalitat, és del 0,0%. El cost per hora treballada augmenta un 1,2% en taxa anual en la sèrie corregida d'efectes de calendari i estacionalitat, i un 4,2% en la sèrie original.
Per la seva banda, la taxa de variació trimestral (primer trimestre del 2017 sobre el quart trimestre del 2016) mostra un descens del cost per hora treballada del 10,6% respecte al trimestre anterior, a causa del major pes de les pagues extra i dels endarreriments durant els últims tres mesos de 2017 respecte als tres primers de 2018.
En la sèrie de dades desestacionalitzades i corregides de calendari, el cost per hora treballada no va experimentar variació en taxa trimestral, davant l'augment del 0,9% experimentat durant el trimestre anterior.
Les seccions que van registrar els majors augments anuals van ser les activitats financeres i d'assegurances, amb un 9,8% i les indústries extractives amb un 7,9%. En la banda oposada hi ha les activitats sanitàries i de serveis, el sector amb les variacions més baixes.
Educació, però, va registrar la taxa anual corregida més negativa. En termes anuals, els majors increments del cost salarial es van donar en activitats financeres i d'assegurances (10,9%) i indústries extractives (8,9%).