L'economia del Regne Unit es contrau per sorpresa un 0,3% a l'agost

Els economistes esperaven un creixement zero al vuitè mes de l'any

Per

Bolsamania | 12 oct, 2022

Més males notícies des del Regne Unit. El Producte Interior Brut (PIB) britànic es va contreure per sorpresa a l'agost, i va caure un 0,3% de forma inesperada fins al nivell més baix des del desembre, i és que els economistes auguraven un creixement zero al vuitè mes de l'any. La notícia arriba al pitjor moment, quan totes les mirades estan posades sobre la credibilitat del Govern i de l'economia davant dels plans fiscals de l'equip de la primera ministra Liz Truss, i amb l'enrenou que ha provocat que el Banc d'Anglaterra (BoE ) hagi intervingut d'emergència, dues vegades, al mercat de deute per sostenir el bo britànic, el gilt.

L'economia es va veure afectada a l'agost per la debilitat de la indústria manufacturera i els treballs de manteniment als jaciments de petroli i gas del Mar del Nord, segons les dades oficials donades a conèixer per l'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS, per les sigles en anglès), que, a més, ha revisat a la baixa el PIB del mes de juliol.

En concret, s'ha rebaixat fins al 0,1%, des de l'estimació inicial del 0,2%, i l'ONS apunta ara que l'economia ha tornat a la mida prèvia a la pandèmia de coronavirus, després d'haver dit anteriorment que estava un 1,1% per sobre d'aquest nivell.

"L'economia es va contreure a l'agost, amb una reculada tant de la producció com dels serveis, i amb una petita revisió a la baixa del creixement del juliol. El PIB s'ha contret en el conjunt dels tres últims mesos", ha explicat l'economista en cap de l'ONS, Grant Fitzner. Concretament, en aquest temps el PIB ha baixat un 0,3%.

Fitzner, recull Reuters, ha destacat el "notable descens" que s'ha produït al sector manufacturer i el nivell de manteniment més gran del que és habitual al sector del petroli i el gas del Mar del Nord com a causes del que ha passat a l'agost. I és que això ha provocat un alentiment de la producció. "Molts altres serveis orientats al consumidor van tenir dificultats amb el comerç al detall, les perruqueries i els hotels, als quals els va anar relativament malament", ha remarcat.

De moment tot apunta que l'economia britànica continuarà alentint-se a mesura que la inflació creixent afecti les llars i obligui el Banc d'Anglaterra a apujar més els tipus d'interès. I encara que la primera ministra Truss i el seu ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng, han promès accelerar el creixement econòmic, la veritat és que el seu pla de retallades fiscals sense finançament ha agitat els mercats financers i ha augmentat les expectatives sobre la rapidesa amb què el BoE apujarà els tipus.

UN GRAN PAS CAP A LA RECESSIÓ

De fet, la hipòtesi de la debilitat econòmica ja l'han enarborat diversos experts, entre ells els de Pantheon Macroeconomics, que assenyalen que "la caiguda del PIB a l'agost marca probablement l'inici d'una tendència a la baixa que es prolongarà fins al proper any".

"Esperem una caiguda intermensual del PIB del voltant del 0,3% al setembre. És probable que el PIB continuï disminuint als propers mesos, ara que al voltant d'un terç de les llars ja no té estalvis significatius, i el 30% que té una hipoteca redueix la despesa en resposta a, o per avançat, un fort augment dels seus pagaments mensuals de préstecs”, afirmen aquests analistes.

Creuen probable que les ajudes al cost de la vida i el pla de suport a les factures energètiques, que estan apuntalant la renda disponible de les llars, "no es mantinguin més enllà dels seus terminis previstos al quart i primer trimestre, respectivament, ara que el Govern està desesperat per trobar estalvis per sufragar el seu pla de rebaixa d'impostos. "En conseqüència, esperem una caiguda trimestral del 0,5% del PIB al quart trimestre, que se suma a la del tercer trimestre, i un descens interanual de l'1,5% el conjunt del 2023", remarquen els estrategs de Pantheon.

Els experts de la companyia britànica creuen que "la combinació del prolongat impacte en els ingressos reals del refinançament de les hipoteques, els habituals desfasaments entre els canvis en la confiança de les empreses i les decisions de despesa, i les limitacions a les quals s'enfronten ara els responsables de la política macroeconòmica suggereixen que la recessió no acabarà fins a finals del 2023, com a molt aviat”.

Per part seva, Victoria Scholar, responsable d'inversions d'Interactive Investor ha comentat que "després de les decebedores xifres del PIB, és possible que el Banc d'Anglaterra hagi d'actuar amb més cura quant a l'agressivitat dels tipus d'interès per frenar la inflació, atès el creixent risc de recessió".

Últimas noticias