L'economia de l'Eurozona s'apropa a l'estabilització i les perspectives milloren

La producció manufacturera va contribuir a contrarestar una nova caiguda del sector serveis

Per

Bolsamania | 16 des, 2020

El creixement més sòlid de la producció manufacturera va contribuir a contrarestar una nova caiguda de l'activitat en el sector serveis, cosal que va ajudar que l'activitat empresarial de la zona euro s'acosti al nivell d'estabilització al desembre, segons l'índex PMI, que mostra també una millora de les expectatives.

Com es reflecteix en el PMI Compost de l'Activitat Total de l'Eurozona, elaborat per la consultora Markit, l'índex va augmentar de 45,3 a 49,8 al desembre, registrant tan sols una lleugera caiguda en l'activitat empresarial després d'un intens declivi al novembre . Aquesta millora porta a l'índex PMI a registrar una mitjana de 48,4 durant el quart trimestre. Encara que aquesta mitjana és inferior al de 52,4 del tercer trimestre, es troba molt per sobre de l'observat durant el segon trimestre (31,3), suggerint que l'impacte econòmic de les segones onades d'infeccions de virus ha estat molt menys sever que el de la primera onada.

Tot i que el creixement de la producció manufacturera es va accelerar al desembre, després d'alentir-se al novembre, l'activitat empresarial del sector serveis es va contraure per quart mes consecutiu, però el ritme de declivi s'ha atenuat clarament fins al més lent des de setembre passat ja que menys empreses van assenyalar que la seva activitat va ser afectada per les restriccions dels confinaments per la Covid-19 en comparació amb novembre.

Els volums de nous comandes rebudes van augmentar lleugerament i per primera vegada des del setembre passat, impulsats pel creixent ritme de creixement de les noves comandes rebudes en el sector industrial i una desacceleració important de la taxa de pèrdua de noves comandes en el sector serveis enfront de la soferta al novembre.

Es va observar una divergència clara en el creixement de les carteres de comandes procedents de l'estranger. Mentre que les exportacions de productes van augmentar al segon ritme més ràpid en trenta-quatre mesos, situant-se tot just per sota de la màxima recent registrada a l'octubre passat, les exportacions del sector serveis novament van caure amb gran intensitat i el ritme de declivi es va moderar només lleugerament enfront del de novembre a causa de la continuació de les estrictes restriccions de viatge i turisme.

Ja que les comandes pendents ja no estan disminuint-se intensament, les empreses refrenaron les retallades d'ocupació, de manera que l'ocupació va caure al desembre al ritme més lent des del començament de la pandèmia. De totes maneres, el nivell d'ocupació va disminuir en tota la zona euro en el seu conjunt per desè mes consecutiu, caient tant en el sector manufacturer com en el sector serveis, però a ritmes reduïts.

L'atenuació del ritme de destrucció d'ocupació també va ser atribuïda a unes millors perspectives per als propers dotze mesos, que al seu torn van estar associades sovint a les notícies encoratjadores sobre el desenvolupament de vacunes per a la Covid-19. Les expectatives d'activitat empresarial per als propers dotze mesos van augmentar fins a la seva màxima des d'abril de 2018. L'optimisme sobre el panorama futur va aconseguir la seva màxima de vint mesos al sector serveis i la seva màxima de trenta-quatre mesos en el sector manufacturer.

D'altra banda, els preus mitjans cobrats pels productes i serveis van caure al ritme més lent des que els preus van començar a baixar al març passat, vinculat en alguns casos amb un enfortiment de la demanda i una millora del poder de fixació de preus, però també amb majors pressions dels costos en el sector manufacturer. Els preus de compra per al sector manufacturer van augmentar al desembre al ritme més ràpid en més de dos anys, vinculat en molts casos amb una escassetat cada vegada més generalitzada de moltes matèries primeres essencials. Els terminis de lliurament dels proveïdors es van allargar en una de les majors proporcions observades en els gairebé vint anys d'història de l'estudi.

Per països, Alemanya va registrar una expansió de l'activitat total per sisè mes consecutiu i el seu Índex PMI Compost va augmentar de 51,7 a 52,5. El creixement de la producció manufacturera alemanya es va atenuar per segon mes consecutiu però es va mantenir entre els més alts de la història de l'estudi, acompanyat per una moderació de la desacceleració de l'activitat del sector serveis.

Mentrestant, l'activitat total va seguir decaient a França per quart mes consecutiu, tot i que el Flash de l'Índex PMI va ascendir de 40,6 a 49,6, assenyalant una intensa atenuació del ritme de contracció fins al més lent observat durant aquest període de declivi. La producció manufacturera francesa va tornar a un creixement modest i l'activitat del sector serveis es va acostar a la seva estabilització.

A la resta de la zona euro es va registrar una contracció més substancial de l'activitat empresarial, tot i que encara en aquest cas el ritme de declivi es va reduir fins al menor des del setembre passat ja que una millora del creixement de la producció manufacturera va contribuir a contrarestar una nova caiguda de l'activitat del sector serveis. El Flash de l'Índex PMI Compost augmentar de 42,8 a 47,5.

Des de Markit comenten que l'economia de la zona euro "està llançant millors resultats del que s'esperava al desembre". "Les dades suggereixen que l'economia s'acosta al seu estabilització després de tornar a caure en un sever declivi al novembre enmig de la renovació de les mesures de confinament. Per això, la desacceleració del quart trimestre del l'any sembla molt menys marcada que les repercussions de la pandèmia observades a principis d'any, tot i que el panorama depèn de cada sector".

Consideren que "l'optimisme de les empreses respecte als propers dotze mesos també ha anat augmentant cada vegada més, ja que s'espera que el desplegament de les vacunes ajudi a tornar a oferir a les empreses condicions empresarials més normals a mesura que avança l'any 2021". No obstant això, assenyalen que, "mentre que les vacunes indiquen que hi ha llum a la fi del túnel, el futur immediat segueix plantejant grans desafiaments a moltes empreses d'atenció directa al públic".

"Tot i que el sector industrial està indicant un creixement sòlid, impulsat pel creixement de les exportacions i excel·lents resultats especialment a Alemanya, el sector serveis continua assenyalant un declivi enmig de les contínues restriccions de distanciament social. Sembla probable que moltes d'aquestes mesures de contenció segueixin vigents durant algun temps, restringint a l'economia a mesura que ens endinsem en el nou any", afegeixen.

Últimas noticias