L'economia de la zona euro perd ímpetu i es manté a prop de l'estancament

El declivi del sector manufacturer s'està estenent encara més cap al sector serveis

Per

Bolsamania | 22 nov, 2019

L'economia de la zona euro va tornar a perdre ímpetu el novembre, amb la qual cosa es va mantenir a prop de l'estancament per tercer mes consecutiu. L'intens i persistent declivi del sector manufacturer s'està estenent encara més cap al sector serveis, mentre que l'ocupació va seguir caient, segons l'índex PMI.

En concret, l'activitat total de la zona euro es va situar el novembre als 50,3 enfront dels 50,6 l'octubre, i va registrar mínims dels dos últims mesos. L'activitat comercial del sector serveis es va situar als 51,5 en comparació amb els 52,2 d'octubre, mínims dels deu últims mesos. Pel que fa a la producció del sector manufacturer, es va situar als 47,1 enfront dels 46,6 l'octubre, xifra que indica màxims dels tres últims mesos. Finalment, la dada del sector manufacturer és de 46,6 respecte a 45,9 d'octubre, màxims dels tres últims mesos.

Segons el PMI, elaborat per la consultora Markit, la creació d'ocupació va tornar a caure fins a mínims de gairebé cinc anys, ja que les empreses van adoptar una postura cada vegada més previnguda pel que fa a la contractació. El panorama de deteriorament de les carteres de comandes va contribuir a una nova retallada de l'ocupació i les empreses s'han mostrat cada vegada més cauteloses respecte a l'ampliació de les seves plantilles.

Les companyies s'han mostrat cada vegada més cauteloses respecte a l'ampliació de les seves plantilles

El feble augment de l'activitat total va reflectir el tercer declivi mensual consecutiu de les noves comandes de productes i serveis, encara que la taxa de declivi s'ha atenuat lleugerament per segon mes consecutiu fins a registrar tan sols una petita caiguda de la demanda. El persistent declivi de totes maneres representa el pitjor període per a la demanda des de mitjans de 2013.

Les expectatives respecte a l'activitat futura es van mantenir molt per sota dels nivells observats a principis d'any, en reflectir la creixent incertesa geopolítica, que inclou factors com el Brexit, les guerres comercials i els aranzels automobilístics, a més de la preocupació general sobre l'alentiment de la demanda. No obstant això, el sentiment va ser el més positiu dels darrers quatre mesos, encara que per escàs marge.

El sector industrial va revelant els pitjors resultats i la taxa de declivi de la producció es va atenuar modestament per segon mes consecutiu, però va seguir sent una de les més marcades des de començaments de 2013. No obstant això, l'optimisme respecte a la producció manufacturera futura també ha millorat, i va aconseguir la seva màxima en cinc mesos i ajudar a atenuar el ritme de retallada d'ocupació. L'ocupació manufacturer ha caigut durant set mesos consecutius, fet que representa el pitjor període per a la contractació al sector industrial des de 2013.

Al sector serveis, el creixement del qual es va reduir fins a mínims de gener, a mesura que les noves comandes rebudes van indicar el tercer augment més reduït en gairebé cinc anys. Els treballs pendents de realització van caure a un ritme més intens i les expectatives de creixement econòmic al sector serveis va aconseguir la seva mínima des del juny del 2013, en produir l'augment més petit de la contractació al sector serveis des del gener passat.

SIGNES DE MILLORA A FRANÇA I A ALEMANYA

Per països, França novament va superar Alemanya, ja que la seva activitat comercial total va augmentar al seu màxim ritme dels tres últims mesos, cosa que fa que el quart trimestre fins a la data probablement sigui el més sòlid de l'any de moment. El creixement de l'economia al sector serveis va seguir sent un dels més alts registrats durant els últims dotze mesos, mentre que el creixement de la producció manufacturera es va accelerar fins al segon nivell més intens des de l'agost de 2018.

Mentre que a Alemanya i França s'han observat alguns signes de millora, a la resta de la zona euro l'activitat total es va reduir, encara que només lleugerament, per primera vegada des de juliol de 2013. Una major taxa de declivi de la producció manufacturera va ser acompanyada d'un nivell de gairebé paralització del creixement al sector serveis.

Des de Markit comenten que "el feble índex PMI assenyala un creixement del PIB a una taxa trimestral del 0,1%, en descens enfront del 0,2% registrat durant el tercer trimestre". Afegeixen que "el sector industrial continua sumit en la seva pitjor desacceleració en sis anys enmig de problemes comercials". No obstant això, hi ha "senyals temptatives de vida als països nuclis de la zona euro (França i Alemanya)", que constitueixen "notícies benvingudes". "Els negocis segueixen afectats per la preocupació per les guerres comercials, el Brexit i una desacceleració general de la demanda, amb una renovada incertesa pel fet que el panorama polític i econòmic està fomentant cada vegada més aversió al risc".

Últimas noticias