L'economia de la zona euro creix al ritme més feble en gairebé quatre anys

El novembre, va caure l'optimisme respecte a les perspectives futures, segons el PMI

Per

Bolsamania | 23 nov, 2018

L'activitat comercial a la zona euro va créixer al seu ritme més feble de gairebé quatre anys el novembre, segons les dades de l'última enquesta del PMI elaborada per la consultora Markit. Això es deu al creixement més lent de les carteres de comandes i unes exportacions a la baixa, que es van veure acompanyats d'un decreixent optimisme pel que fa a les perspectives futures, a més d'un augment dels costos i els preus.

En concret, l'índex PMI compost de la zona euro es va situar el novembre en 52,4 enfront de 53,1 d'octubre, registrant la seva mínima dels últims 47 mesos. Mentrestant, el de l'activitat comercial va baixar a 53,1 respecte a 53,7 d'octubre, assenyalant la seva mínima dels últims 25 mesos. Per la seva banda, l'índex PMI del sector manufacturer va registrar la seva mínima dels últims 30 mesos en situar-se en 51,5 enfront de 52 d'octubre.

Aquest augment més feble de l'activitat empresarial global va ser impulsat per una desacceleració en l'arribada de noves comandes fins al seu nivell més baix des de començaments de 2015, que al seu torn va estar vinculada amb un segon mes consecutiu de caiguda de les noves comandes per a exportacions al sector manufacturer i al sector serveis en el seu conjunt.

L'alentiment més pronunciada del creixement de l'activitat empresarial de nou es va produir al sector manufacturer, en què la producció només va augmentar lleugerament. El creixement de la producció gairebé va arribar a estancar-se en resposta a la segona caiguda mensual consecutiva de les comandes rebudes a les fàbriques i per exportacions.

L'alentiment més pronunciada del creixement de l'activitat empresarial de nou es va produir al sector manufacturer

El sector manufacturer va responsabilitzar de l'atenuació del creixement a la debilitada demanda mundial, la creixent inestabilitat política i econòmica, les guerres comercials i especialment, un baix volum de vendes de cotxes.

Pel que fa a les vendes, van ser impulsades a l'alça per un sòlid mercat laboral en alguns països, que al seu torn va ser vinculat amb una major despesa del consumidor. No obstant això, el novembre s'han observat nous indicis que l'alentiment s'està estenent fora del sector manufacturer, ja que fins i tot la taxa d'expansió del sector serveis es va afeblir fins a la seva mínima en poc més de dos anys. Els nous comandes rebudes al sector serveis van aconseguir la seva mínima de 25 mesos i les comandes per a exportacions van caure al ritme més fort de gairebé dos anys.

Mentrestant, l'augment dels nivells d'ocupació es va alentir en ambdós sectors, caient en el seu conjunt a la seva mínima de 22 mesos mentre les empreses van retallar els seus plans d'expansió en línia amb la recent reducció del creixement de les carteres de comandes i el creixent pessimisme respecte a les perspectives. Les expectatives de creixement durant els propers 12 mesos van decaure fins a la seva mínima dels últims quatre anys.

Tot i la desacceleració del creixement, les pressions dels preus van seguir elevades. La inflació dels costos es va atenuar lleument i es va mantenir lleugerament per sobre de la mitjana registrada aquest any fins a la data, atribuïda principalment a un augment en els costos laborals, de les energies i les matèries primeres.

L'ECONOMIA S'ENFRONTA A UN FINAL D'ANY DESCORATJADOR

Per països, Alemanya de nou va ser una àrea clau de preocupació, ja que el creixement de l'activitat comercial es va alentir fins a la seva mínima de gairebé quatre anys. Un nivell proper a l'absència de canvis en la producció manufacturera va marcar el seu resultat més feble des d'abril de 2013. El sector serveis alemany va resultar ser més resistent, encara que de totes maneres ha indicat l'expansió més feble dels últims sis mesos.

"Les dades suggereixen que la debilitat del PIB durant el tercer trimestre potser no hagi estat un problema passatger"

França va resistir millor, superant Alemanya per segon mes consecutiu. No obstant això, l'augment de l'activitat total va ser conjuntament el més baix des de desembre de 2016. La producció manufacturera va caure per segon mes consecutiu, compensada per un creixement robust, encara que lleugerament menor, de l'activitat del sector serveis.

A la resta de la zona euro s'ha registrat un creixement especialment deslluït. La taxa d'expansió va ser la menor des de novembre de 2013, atenuant als dos sectors fins a registrar expansions tot just modestes.

Des de Markit consideren que "la desacceleració de l'expansió econòmica de la zona euro fins a la seva mínima dels quatre últims anys se suma als indicis que l'economia s'enfronta a un final d'any descoratjador". "Les dades de l'estudi suggereixen que la debilitat del PIB durant el tercer trimestre potser no hagi estat un problema passatger i que la tendència subjacent s'inclina cap a què probablement es produeixi un creixement econòmic més lent".

"Encara que els nivells elevats dels indicadors de preus de l'enquesta donaran cert alè al Banc Central Europeu (BCE) en assenyalar unes pressions inflacionistes més fermes, les descoratjadores lectures de l'activitat comercial augmentaran la preocupació que els riscos per al creixement han bolcat les perspectives cada vegada més cap a la baixa", conclouen.

Últimas noticias