L'economia de la zona euro comença el 2020 creixent a un ritme deslluït
Durant el primer mes de l'any, no ha aconseguit recuperar el seu ímpetu, segons l'índex PMI
El creixement de la zona euro segueix feble al començament de l'any 2020. El gener, l'economia no ha aconseguit recuperar el seu ímpetu, amb l'activitat total augmentant al mateix ritme deslluït observat al desembre de 2019. Així ho indica l'índex PMI publicat aquest divendres, que mostra que el creixement de l'activitat del sector serveis s'ha atenuat lleugerament, mentre que la producció del sector manufacturer es va acostar encara més a la seva estabilització.
El gener, el PMI Compost de l'Activitat Total de la zona euro, elaborat per la consultora Markit, va ser exactament igual que el desembre, en registrar 50,9. Això indica que el ritme d'expansió s'ha mantingut pràcticament estable des del principi de l'últim trimestre del 2019, i ha romàs al seu nivell més feble d'aproximadament durant els últims sis anys i mig.
Per la seva banda, el PMI d'Activitat Comercial del Sector Serveis es va situar als 52,2 enfront dels 52,8 de desembre, i va registrar la seva mínima dels dos últims mesos. El PMI de Producció del Sector Manufacturer va pujar a 47,5 des de 46,1 del mes previ, i va assolir màxims dels cinc últims mesos. Finalment, el PMI del Sector Manufacturer de la zona euro es va situar als 47,8 en comparació amb 4els 6,3 de desembre, en màxims dels nou últims mesos.
L'expansió en general de l'activitat total de nou va estar centrada en el sector serveis
Així, l'expansió en general de l'activitat total de nou va estar centrada en el sector serveis. No obstant això, va augmentar a un ritme lleugerament més feble que el desembre. Mentrestant, la producció manufacturera va seguir indicant una contracció, però el ritme de declivi es va reduir fins al menys intens dels últims cinc mesos.
La persistent debilitat del ritme de creixement de l'activitat total va reflectir una falta d'intensitat en els volums de nous comandes rebudes, que van augmentar per segon mes consecutiu el gener, però el ritme d'expansió va seguir sent lleu. Es van observar indicis que els nous comandes rebudes al sector manufacturer es van acostar a l'estabilització al començament de l'any, ja que la taxa de declivi de les noves comandes es va reduir fins a la més tènue des de novembre de 2018. El mateix va passar pel que fa a les noves comandes per a exportacions del sector manufacturer.
Tot i que els ritmes de creixement de l'activitat total i les noves comandes van seguir poc elevats al començament de l'any, l'optimisme de les empreses respecte a l'activitat futura va ser cada vegada més gran. El sentiment empresarial va augmentar fins a màxims de setze mesos, principalment gràcies a la cinquena millora mensual de la positivitat al sector industrial, generada per indicis que el pitjor de la recent desacceleració podria haver quedat enrere.
L'optimisme pel que fa a les perspectives de l'activitat total futura va encoratjar les empreses a contractar personal addicional el gener. El ritme de creació d'ocupació es va accelerar davant de l'observat a finals de 2019, però va seguir feble a causa de les retallades d'ocupació registrats al sector manufacturer. L'augment de la capacitat operativa va permetre a les empreses reduir novament els treballs pendents durant el primer mes de 2020.
IMPULS D'ALEMANYA I FRANÇA
Per països, les dues principals economies de la zona euro, França i Alemanya, han assenyalat un inici de l'any positiu, ja que el creixement de l'activitat total combinada va assolir màxims dels últims cinc mesos. Alemanya especialment va mostrar indicis de recuperació, ja que la seva activitat total va augmentar per segon mes consecutiu gràcies al primer augment de les noves comandes des de juny de 2019. Una expansió més robusta de l'activitat del sector serveis i un declivi menys intens de la producció manufacturera van contribuir a la millora de la conjuntura.
Els recents resultats sòlids de l'economia francesa van continuar al gener, ja que tant l'activitat total com les noves comandes van augmentar per desè mes consecutiu. No obstant això, les taxes d'expansió es van atenuar, a causa d'un creixement més feble de l'activitat del sector serveis. La resta de la zona euro va mostrar signes de debilitat. El creixement de l'activitat total es va alentir fins a mínims de sis anys i mig, i va assenyalar gairebé la paralització de l'activitat empresarial fora d'Alemanya i França. De fet, els volums de noves comandes no van registrar cap canvi i les empreses tot just van augmentar les seves plantilles.
Des de Markit comenten que, "encara que hàgim canviat d'any, els resultats de l'economia de la zona euro semblen els mateixos de sempre". Afegeixen que, "en general, un panorama estable tant pel que fa al creixement econòmic com pel que fa a la inflació probablement convencerà el Banc Central Europeu (BCE) que de moment és segur mantenir fixa la política monetària mentre es porta a terme una revisió de l'estratègia".