L'economia de la zona de l'euro es contrau al tercer trimestre: el PIB cau un 0,1%

Entre les grans economies, Espanya és el país que registra un avenç econòmic més gran

Per

Bolsamania | 31 oct, 2023

Contracció econòmica a la zona euro. Al tercer trimestre, el Producte Interior Brut (PIB) va caure un 0,1% en comparació amb el trimestre anterior, segons l'estimació preliminar publicada per Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea.

Suposa, a més, la primera caiguda del PIB des del segon trimestre del 2020. Cal recordar que, al segon trimestre, la zona de l'euro havia registrat un creixement del 0,2%.

En comparació amb el tercer trimestre de l'any anterior, el PIB desestacionalitzat va augmentar un 0,1% a la zona euro, després del creixement del 0,5% al trimestre anterior.

Entre els Estats membres dels quals es disposa de dades, Letònia (+0,6%) va registrar el creixement més gran en comparació amb el trimestre anterior, seguida de Bèlgica (+0,5%) i Espanya (+0,3%). Mentrestant, els descensos més importants es van registrar a Irlanda (-1,8%), Àustria (-0,6%) i Txèquia (-0,3%).

Enfront del mateix trimestre de l'any passat, les taxes de creixement van ser positives per a cinc països, i es van observar els valors més alts per a Portugal (+1,9%), Espanya (+1,8%) i Bèlgica (+1,5%). Per contra, els descensos més importants es van registrar a Irlanda (-4,7%), Estònia (-2,5%), Àustria i Suècia (-1,2% els dos).

Els analistes d'Oxford Economics assenyalen que la dada va ser lleugerament pitjor que el pronòstic d'estancament, "però el panorama general es manté efectivament sense canvis". Creuen que "l'impuls de cara al quart trimestre segueix sent excepcionalment feble, llastat per les estrictes condicions financeres. L'economia de la zona de l'euro s'encamina a un període d'estancament econòmic, en què el creixement només es recuperarà una vegada que el creixement de l'ingrés real es torni prou positiu".

Destaquen també que Alemanya va ser l'única de les quatre grans economies que es va contreure durant el trimestre, "la qual cosa confirma les marcades diferències en l'exercici dels països, amb economies més orientades als serveis amb millors resultats". Per als experts d'ING, "una caiguda del PIB de la zona de l'euro fa que una petita recessió tècnica a la segona meitat del 2023 sigui una perspectiva realista".

Però matisen: "Si bé és certament possible una recessió tècnica a la segona meitat d'aquest any a causa de la lectura del PIB del tercer trimestre i d'un començament de trimestre feble segons les primeres enquestes empresarials, no veiem gaires motius per a una veritable alarma fins al moment. Sembla que l'entorn econòmic s'està debilitant en aquest moment, però tampoc no s'entreveu una recessió pronunciada".

Creuen que la contínua incertesa econòmica i geopolítica juntament amb l'impacte dels tipus d'interès més alts a l'economia pesaran sobre l'activitat econòmica als propers trimestres.

Últimas noticias