L'atur de la zona de l'euro es manté estable i a mínims històrics al març
Espanya lidera la desocupació a la Unió Europea (UE)
La taxa d'atur de la zona de l'euro es va mantenir estable al març, i per quart mes consecutiu, al 6,5%, mínim de tota la sèrie històrica, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. La xifra se situa en línia amb les estimacions del consens, que havia pronosticat que romandria sense canvis.
Al conjunt de la Unió Europea (UE), la taxa d'atur es va situar en el 6% el tercer mes de l'any, una dècima menys que al febrer. La dada es col·loca, igualment, en mínims històrics.
L'oficina estadística europea estima que 13,258 milions de persones a la UE, de les quals 11,087 milions es troben a la zona euro, estaven aturades el març del 2024.
En comparació amb el febrer del 2024, la desocupació va disminuir en 74.000 persones a la UE i 94.000 a la zona de l'euro, i enfront del març de l'any anterior, la desocupació va augmentar en 175.000 persones a la UE i va caure en 51.000 persones a la zona euro.
Entre els Vint-i-set, les taxes d'atur més grans van correspondre a Espanya, amb un 11,7%, Grècia, amb un 10,2%, i Suècia, amb un 8,3%. Per contra, les xifres de desocupació més baixes es van observar a Txèquia i Polònia, amb un 2,9% en ambdós casos, per davant d'Eslovènia, amb un 3,1%.
Pel que fa a la desocupació juvenil, al març, 2,858 milions de joves (menors de 25 anys) estaven aturats a la UE, dels quals 2,259 milions formen part de la zona de l'euro. En aquest sentit, la taxa d'atur entre els joves va ser del 14,6% a la UE, enfront del 14,7% del febrer, i del 14,1% a la zona euro, en comparació amb el 14,4% del febrer mes anterior.
Pel que fa al sexe, la taxa d'atur de les dones va ser del 6,4% a la UE, estable en comparació amb el febrer del 2024, i la taxa d'atur dels homes del 5,7%, enfront del 5,8% del mes anterior. A la zona euro, la taxa d'atur femenina es va situar al 7,0%, estable en comparació amb el febrer del 2024, i la dels homes, al 6,0%, enfront del 6,1% del mes anterior.
"Si bé l'estancament de la població en edat de treballar i la feble recuperació econòmica impedeixen un augment significatiu de la taxa d'atur, una demanda laboral lleugerament més feble podria tenir un impacte sobre els acords salarials en el futur", valoren a ING.
En aquest sentit, alguns membres del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) han indicat que, llevat de sorpreses imprevistes, una retallada de tipus al juny era un "fet consumat". "Les dades actuals ofereixen molt poca informació nova sobre això. La pregunta és més o menys què passarà després de juny. Una recuperació contínua podria portar a un mercat laboral novament ajustat, revertint la tendència a la baixa en el creixement salarial. Raó suficient perquè el BCE actuï amb cautela en el procés de normalització de tipus", conclouen a ING.