L'atur baixa a la zona de l'euro al 6,5% a l'abril i es manté estable al 6% a la UE

Eurostat ha publicat aquest dijous les xifres corresponents al quart mes de l'any

Per

Bolsamania | 01 jun, 2023

La taxa d'atur de la zona euro continua retallant-se. A l'abril s'ha situat al 6,5%, per sota del 6,6% del març i del 6,7% registrat fa un any, l'abril del 2022, segons ha confirmat aquest dijous Eurostat, l'oficina d'estadística europea. Tot i això, l'atur de la UE s'ha mantingut estable al 6% al quart mes de l'any, mateixa xifra registrada al març, i per sota del 6,1% d'abril del 2022.

Eurostat estima que 13,028 milions de persones a la UE, de les quals 11,088 milions a la zona euro, estaven a l'atur l'abril. En comparació amb el mes de març, la desocupació va disminuir en 18.000 persones a la UE i en 33.000 a la zona de l'euro, mentre que en comparació amb l'abril del 2022, la desocupació va disminuir en 212.000 persones a la UE i en 203.000 a la zona de l'euro.

Així mateix, pel que fa a l'atur juvenil, al quart mes de l'any hi havia 2,664 milions de joves (menors de 25 anys) aturats a la UE, dels quals 2,206 milions a la zona euro. La taxa d'atur juvenil era del 13,8% a la UE i del 13,9% a la zona euro, totes dues inferiors al 14% registrat el mes anterior.

En comparació amb el març, la desocupació juvenil va disminuir en 28.000 persones a la UE i en 8.000 a la zona de l'euro. Però si la comparació es fa amb l'abril del 2022, Eurostat confirma que la desocupació juvenil va disminuir en 17.000 persones a la UE i en 8.000 a la zona euro.

Per sexe, l'abril del 2023 la taxa d'atur femení era del 6,3% a la UE, estable en comparació amb el març, mentre que l'atur masculí es va situar al 5,8%, enfront del 5,7% del mes anterior. A la zona euro, la taxa d'atur femení va ser del 6,9%, estable respecte al març, i la taxa d'atur masculí va ser del 6,2%, també estable respecte al mes anterior.

Sobre l'atur, els experts de Pantheon Macroeconomics destaquen que la taxa d'atur de la zona euro "va baixar, però només perquè la del març es va revisar a l'alça". Recorden que entre les economies més grans de la zona euro, la taxa d'atur va baixar 0,1 punts percentuals a Espanya i Itàlia l'abril, però es va mantenir estable a França i Alemanya. També detallen que la més alta continua sent l'espanyola, amb el 12,7%, i la més baixa, l'alemanya, amb el 2,9%.

"Les dades de les enquestes suggereixen que la demanda de mà d'obra es manté. Però dubtem que això sigui suficient per reduir molt la taxa d'atur, ja que les empreses s'enfronten a uns costos dels insums encara elevats, incloent-hi les demandes salarials -especialment al sector dels serveis- i a uns tipus d'interès més alts", remarquen els analistes de la companyia britànica.

De fet, esperen que la taxa d'atur "es mantingui estable, ja que qualsevol augment de l'ocupació es veu compensat per un augment de l'oferta de mà d'obra, sobretot a Itàlia i Espanya, a causa de les reformes recents del mercat laboral". Segons diuen, els riscos per a les previsions "s'inclinen probablement cap a un lleuger augment de la taxa de la zona de l'euro, atès que les dades avançades d'Alemanya per al maig mostren un nou augment de les sol·licituds de subsidi de desocupació".

Últimas noticias