Les pimes demanen al Congrés injectar 150.000 milions en factures pendents
Per ajudar-los en aquesta crisi generada per la Covid-19
Actualitzat : 18:26
El secretari general de la patronal de les pimes a Catalunya Pimec i vicepresident de la Plataforma Pimes, Antonio Cañete, va demanar aquest dilluns al Congrés que injectés 150.000 milions d'euros a les empreses per mitjà del pagament de factures pendents per ajudar-los davant la crisi generada per la Covid-19, posant límit a la morositat i sense que assumeixin més riscos.
“Durant aquesta crisi hem obligat les empreses a endeutar-se a través de crèdits ICO, quan la solució podria haver estat eliminar la morositat”, va denunciar Cañete davant el Grup de Treball Reactivació Econòmica creat a la Cambra Alta per proposar mesures d'impuls a l'escenari post covid-19 en els diferents àmbits productius.
Qui també és president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat va desglossar que els 150.000 milions procedirien en 14.000 milions del pagament de les factures pendents per part de les administracions; 122.000 milions del pagament als seus proveïdors per part de les empreses cotitzades, sense problemes de liquiditat ni de finançament, i 12.000 milions per alliberaments per part dels ajuntaments de romanents que tenen en comptes corrents per salvar autònoms i pimes.
A aquestes quanties va advocar per afegir un canvi en el criteri de liquidació de l'IVA perquè s'ingressi només l'IVA realment cobrat i que es retorni de manera immediata l'IVA a compensar retingut per Hisenda, així com que els grans contractistes paguin als seus proveïdors. “És increïble que s'hagi de pagar l'IVA sense haver-lo cobrat”, va denunciar.
Durant la seva intervenció, Cañete va augurar que “un 20%” de les pimes i autònoms “no tornarà a aixecar la persiana” per culpa de les restriccions aplicades a l'activitat per frenar la pandèmia i conforme a estimacions de Pimec. El mateix estudi eleva al 92% les pimes que han sofert caigudes de les vendes i al 75% les que pateixen problemes de liquiditat, va detallar.
Ha defensat que són col·lectius clau i estratègics per a la reconstrucció del país, i ha demanat en seu parlamentària que es “cuidin i salvin als que paguen impostos. Sense ells serà impossible finançar la sanitat, l'educació i les polítiques socials”, va indicar.
Al seu judici, és necessari actuar en tres eixos fonamentals per aconseguir un creixement “sòlid, just i sostenible”: en matèria d'innovació i coneixement, en productivitat i competitivitat i, finalment, atorgar-los veu i representació real.
Quant al primer pilar, ha demanat “un Pacte d'Estat” en educació, “sense interessos partidistes i assumint el compromís amb el país” perquè “sense coneixement no hi ha valor afegit” i “sense valor afegit no podem invertir en els mercats”.
Per a les pimes va dir que la formació professional és “la seva base”, a més de “possiblement l'element de competitivitat més important d'un país”. Al seu judici, aquesta formació hauria de passar a estar enfocada des dels centres educatius a “basar-se en la demanda del nostre sistema productiu”, tenint en compte les necessitats reals de les empreses. “Es necessita que els nostres alumnes, els nostres joves, es formin també a les empreses”, va abundar, demanant que es reconegui a les empreses “com a entitat formativa”.
De manera addicional va demandar que enlloc d'empènyer a les empreses a cerca liquiditat endeutant-se amb l'ICO, s'alliberin recursos de pagaments i factures pendents que no compromet els seus balanços ni riscos. Encoratjant a més el Congrés a “aprovar la proposició de llei ja presentada de multes per als morosos. Urgeix un règim sancionador”, va inquirir.
Cañete es va queixar que és una demanda de diverses dècades que ni el Congrés ni els quatre governs que ha passat per la Moncloa des de llavors no han abordat. “No han estat capaços de fer justícia”, es va queixar, indicant que, amb l'actual pràctica, on no es penalitza la morositat, s'empara una espècie de “corrupció i competència deslleial”. De manera específica es va preguntar com es pot permetre que les empreses de l'Ibex 35 cobrin a 58 dies i paguin als seus proveïdors en calendaris que tripliquen el termini legal.
Perquè les pimes siguin tingudes més en compte, va demanar a més que se situïn “al pont de comandament, amb la veu i la representació que els correspon. Ara no la tenen”, va lamentar, afirmant que són uns altres els que s'arroguen la seva defensa.
El responsable de la patronal Pimec ha aprofitat la seva intervenció per lliurar a més als diputats una sèrie de propostes d'esmenes a un nombre de reials decrets llei aprovats durant l'estat d'alarma amb aspectes com la millora de les prestacions per a empresaris autònoms o modificar el permís retribuït recuperable.
Així mateix, ha propugnat modificar les normes per restituir els fons de formació professional, establir incentius fiscals per a les inversions empresarials de prevenció de la covid-19, flexibilitzar els ERTO per força major, i fixar desgravacions fiscals de les reduccions i condonacions de lloguers a pimes per afavorir la seva aplicació i rebaixa de l'IVA dels sectors més afectats pel confinament.