Les fàbriques de l'eurozona prolonguen la seva recessió i pateixen retards pel coronavirus

L'índex PMI va pujar fins als màxims de fa un any, però hi ha limitacions de la banda de l'oferta

Per

Bolsamania | 02 mar, 2020

Al febrer es van observar indicis que la desacceleració manufacturera de la zona euro s'està atenuant. L'índex PMI publicat aquest dilluns assenyala un augment fins a màxims d'un any, tot i que sorgeixen limitacions del cantó de l'oferta. Les condicions operatives al sector manufacturer de la zona euro van continuar empitjorant al febrer, però només lleument, i al ritme més feble dels últims dotze mesos.

El PMI del sector manufacturer de l'eurozona, elaborat per la consultora Markit, va registrar al febrer un augment, fins a situar-se en 49,2, respecte a un 47,9 al gener, corregit de factors estacionals, la qual cosa suposa que es va situar lleugerament per sobre de la seva lectura precedent. Encara que es col·loca per sota del nivell d'absència de canvis de 50 durant tretze mesos consecutius, la lectura de febrer no sols va marcar màxims d'un any, sinó també el segon increment mensual consecutiu de l'índex.

Les últimes dades indiquen que dos grups de mercat van registrar una deterioració de les condicions operatives al febrer. Els productors de béns de capital van registrar el resultat més feble, seguits pel sector de béns intermedis. El sector de béns de consum va mostrar un creixement modest.

Els fabricants van vincular la deterioració del comportament dels proveïdors amb els tancaments de fàbriques relacionats amb el coronavirus

La producció manufacturera i les noves comandes a la zona euro en conjunt van romandre dins del territori negatiu al febrer, però no obstant això, els ritmes de contracció van ser els més febles dels darrers nou i quinze mesos respectivament. Per contra, el comerç d'exportació va caure a un ritme més fort, estenent l'actual període de contracció a gairebé un any i mig.

Les limitacions de l'oferta van ser molt evidents al febrer, ja que els terminis mitjans de lliurament dels inputs es van allargar considerablement, per primera vegada en un any. Els fabricants van vincular principalment la deterioració del comportament dels proveïdors amb els tancaments de fàbriques relacionats amb el coronavirus a la Xina. Tots els països van observar un allargament dels terminis de lliurament, i els Països Baixos van registrar la major deterioració mensual. Les empreses també van disminuir les seves activitats de compra.

Quant a l'àmbit laboral, el nombre de treballadors es va retallar per desè mes consecutiu. La taxa de contracció va ser sòlida, encara que més feble que l'observada a principi d'any, ja que les empreses van respondre a la disminució de les càrregues de treball a través de la reducció de l'excés de capacitat.

D'altra banda, després d'haver aconseguit els seus màxims de gairebé un any i mig al gener, la confiança empresarial va disminuir lleugerament en l'últim període de l'enquesta. Amb les excepcions d'Àustria i Grècia, el sentiment va caure a tota la regió. La confiança més baixa va continuar registrant-se a Alemanya, seguida de França.

Per països, les dades van ser generalment més altes al febrer, encara que especialment a França es va observar que l'índex PMI va caure fins a mínims de set mesos, mentre que també es va registrar un nou empitjorament de les condicions operatives a Itàlia. Per part seva, Alemanya, la major economia del sector manufacturer, també va experimentar una altra deterioració de les condicions operatives, tot i que el seu índex PMI va arribar el nivell més alt des de fa més d'un any. En contrast, el creixement econòmic es va accelerar a un ritme marcat a Grècia, mentre que es va registrar una millora sòlida als Països Baixos. Es va observar una expansió modesta a Irlanda, mentre que es van produir alces marginals a Àustria i Espanya.

A Markit assenyalen que al febrer "es van observar indicis encoratjadors que suggereixen que la desacceleració manufacturera de la zona euro s'està atenuant", malgrat "els informes generalitzats de les empreses que el brot de coronavirus va perjudicar les cadenes de subministrament i va afectar les vendes a l'exterior, resultant en terminis d'espera considerablement més llargs, i una caiguda cada vegada major de les comandes d'exportació".

"És preocupant observar que els retards dels lliuraments relacionats amb el coronavirus amenacen amb restringir la producció dels pròxims mesos, prolongant una desacceleració que ja s'estén a més d'un any". De fet, "si bé el retorn a la feina per a moltes fàbriques xineses després de les vacances esteses d'Any Nou podria ajudar a alleujar les limitacions de l'oferta mundial, una major propagació de l'epidèmia de COVID-19 podria incrementar les possibilitats que es generi un augment de l'aversió al risc i una reducció de la despesa per part de les empreses i dels consumidors", conclouen.

Últimas noticias