Les empreses de més de 50 treballadors hauran de cotitzar un 25% encara que facin ERTE
El Govern penalitzarà a més si es redueix plantilla en els sis mesos que segueixin l'Expedient
Actualitzat : 15:39
Els empresaris s'han trobat amb una sorpresa en el Reial decret llei de mesures urgents aprovat pel Govern, i que ha estat publicat aquest dimecres al Boletín Oficial del Estado (BOE). I és que totes aquelles empreses amb més de 50 treballadors donats d'alta en la Seguretat Social hauran de continuar pagant una part de les cotitzacions, encara que presentin un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) a causa de la crisi del coronavirus.
En concret, l'Executiu de Pedro Sánchez explica en el text que quedaran eximides del pagament del 100% de la quota totes aquelles empreses que, a data de 29 de febrer de 2020, tinguessin donats d'alta menys de 50 treballadors, "sempre que aquestes es comprometin a mantenir l'ocupació", i s'acullin a un ERTE davant la situació propiciada per l'epidèmia. Per part seva, totes aquelles amb plantilles superiors al mig centenar d'empleats es deslliuraran de pagar un 75% de l'aportació empresarial a la Seguretat Social, la qual cosa significa que encara que s'acullin a l'Expedient, hauran d'abonar una part de les cotitzacions, el 25%.
Tal com explica el decret, que contempla la mobilització de 200.000 milions d'euros, en els expedients de suspensió de contractes i reducció de jornada autoritzats sobre la base de força major temporal vinculada al COVID-19, la Tresoreria General de la Seguretat Social exonerarà l'empresa de l'abonament de l'aportació empresarial, així com les quotes per conceptes de recaptació conjunta sobre la base dels supòsits comentats.
Noticia relacionada
Sánchez solo exime de la cuota de autónomos a los que hagan un ERTE o cierren"Fins ara, només en els casos en els quals la força major derivi d'esdeveniments catastròfics naturals que suposin la destrucció total o parcial de l'empresa o centre de treball, impedint la continuïtat de l'activitat l'empresari, es podria exonerar del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social". No obstant això el Govern, davant l'excepcionalitat provocada pel brot, ha decidit canviar els supòsits.
D'aquesta forma, juntament amb l'ajornament bonificat d'impostos, aquesta mesura ajudarà a "reduir el cost de manteniment de les empreses greument afectades per la paralització de l'activitat econòmica amb motiu del COVID-19". "A més d'alleujar els costos en els quals incorren les empreses, s'incentiva el manteniment del capital humà ja format. És a dir, es recupera als treballadors que compten amb la formació per a l'activitat en qüestió i que coneixen l'empresa".
L'exoneració, diu a més l'Executiu, no tindrà efectes per a la persona treballadora, "mantenint-se la consideració d'aquest període com efectivament cotitzat amb caràcter general". S'aplicarà per la Tresoreria General de la Seguretat Social "a instàncies de l'empresari, prèvia comunicació de la identificació dels treballadors i període de la suspensió o reducció de jornada". I per portar un control de l'exoneració de quotes, el Govern afirma que "serà suficient la verificació que el Servei Públic d'Ocupació Estatal procedeixi al reconeixement de la corresponent prestació per desocupació pel període de què es tracti".
SALVAGUARDA DE L'OCUPACIÓ
A més, en el decret l'Executiu dóna a entendre que hi haurà una penalització per a totes aquelles empreses que redueixin plantilla en els sis mesos posteriors al ERTE. És, com diu el gabinet de Pedro Sánchez, una mesura per garantir la "salvaguarda de l'ocupació". Tal com recull el text publicat en el BOE, "les mesures extraordinàries en l'àmbit laboral previstes en el present reial decret llei estaran subjectes al compromís de l'empresa de mantenir l'ocupació durant el termini de sis mesos des de la data de represa de l'activitat".