Les 5 raons de Berenberg per mantenir el "cautelós optimisme" tot i el rebrot
La pandèmia ja no és una sorpresa, com a l'inici de l'any, i tots estem més ben preparats
Actualitzat : 14:12
La pandèmia de coronavirus representa el principal risc per a la predicció de Berenberg d'una recuperació econòmica de la zona euro en forma de 'tick'. Ara bé, des de la firma alemanya persisteixen en la seva hipòtesi perquè consideren que les mesures que ara prendran els Governs per a frenar al virus seran menys "severes i pertorbadores".
"Basem la nostra predicció en el fet que Europa evitarà una segona onada de tancaments nacionals severs i pertorbadors que, en cas contrari, podrien aturar o revertir en part la recuperació econòmica en curs", apunten aquests analistes. "En canvi, projectem una modesta reculada temporal en resposta a restriccions més modestes, més ben orientades i sovint regionals", precisen.
Berenberg estima que aquestes mesures atenuaran per un temps el rebot econòmic general del Vell Continent, però no el faran descarrilar. En aquest sentit, considera que l'economia continuarà recuperant-se, amb "augments modestos" del PIB a la fi de 2020.
CINC RAONS PER A UN "OPTIMISME CAUTELÓS"
Aquests analistes donen suport al seu "cautelós optimisme" en relació amb l'evolució de la pandèmia i la recuperació econòmica europea en cinc raons. A saber:
1. Als Estats Units, l'important augment de les infeccions durant el mes de juny i juliol es va reduir a l'agost i principis de setembre, seguit d'un nou repunt encara moderat en els últims dies. A l'altre costat de l'Atlàntic, les restriccions "modestes, selectives i regionals", juntament amb alguns canvis de comportament, van bastar per a estabilitzar la situació a l'agost sense interrompre la recuperació econòmica. "Això dóna suport a l'esperança que Europa pugui detenir l'augment de les infeccions sense necessitat d'imposar restriccions generals i nacionals", diu la firma.
2. Des de febrer, els científics, el personal mèdic, els ciutadans i els responsables polítics han après molt de sobre la Covid-19 i les mesures més adequades per a fer-li front. El món avançat sembla estar millorant en la protecció dels vulnerables i el tractament dels infectats. L'augment de les infeccions està causant ara un augment molt menys profund de les complicacions mèdiques greus, els ingressos als hospitals i les morts que al març i abril. La major proporció de joves entre les noves infeccions i l'increment de les proves a persones sense símptomes contribueixen a això. Així mateix, malgrat els possibles problemes locals, per exemple a Marsella (França), la majoria dels sistemes de salut semblen tenir suficient capacitat de reserva per fer front a un nou augment del nombre de casos.
Noticia relacionada
Berenberg descarta cierres "generalizados" en Europa... pero alerta sobre España3. Sobre la base d'una millor comprensió del que funciona i el que no funciona, és probable que les noves restriccions selectives aconsegueixin un millor equilibri entre els danys econòmics i la supressió del virus, auguren aquests analistes. Els països s'esforcen per evitar el tancament de les botigues no essencials i per mantenir obertes les guarderies i les escoles en la mesura que sigui possible perquè els infants rebin una educació i els pares puguin continuar treballant. "L'actual onada de restriccions sol centrar-se en l'augment de l'ús de màscares, els límits màxims del nombre de persones que poden reunir-se, així com les restriccions a la venda d'alcohol, els horaris d'obertura dels bars i similars. Si bé aquestes mesures limiten la llibertat de les persones per a viure i gaudir de la vida com els agradaria, només suprimeixen petites parts de l'activitat econòmica", subratllen des de la firma. "Fins i tot en un dels pitjors punts calents d'Europa, parts del sud de Madrid, les noves ordres locals de 'quedar-se a la seva zona excepte per a treballar i estudiar' per a unes 850.000 persones estan molt lluny de les rígides ordres de 'quedar-se a casa' de l'anterior tancament nacional d'Espanya", remarca.
4. La pandèmia ara ve com una sorpresa menys desagradable que al febrer i març. Tret que es descontroli, la segona onada probablement colpejarà la confiança menys que la primera onada, anticipen. "Sobre la base de l'experiència que Europa va aconseguir controlar la primera ona, algunes llars i empreses poden mirar a través de la segona onada, suposant que també es tornarà a controlar després d'un temps".
5. Durant la primera onada de la pandèmia al març i abril, la demanda als Estats Units es va desplomar i es van interrompre moltes cadenes de subministrament amb la Xina. Ara, els EUA s'està recuperant a gran velocitat i els problemes de la Xina s'han esvaït en gran manera. Això dóna suport a les perspectives d'exportació. Si bé les incerteses sobre el Brexit són més agudes que a principis d'enguany, són més familiars i menys pronunciades que a la fi de 2019.
Amb tot, Berenberg reconeix que la seva previsió d'un increment del PIB de la zona euro del 2,2% per al quart trimestre "s'inclina fortament a a el baixa" pels riscos. No obstant això, per al tercer trimestre reitera la seva estimació d'un rebot del 8,4% del PIB després de la caiguda del 11,8% del segon trimestre. Amb tot, assumeix que "en l'era del virus, les previsions continuen estant subjectes a una incertesa inusual".