L'Ajuntament de Madrid retindrà 1.206 partides de 173 milions per complir amb Hisenda

El consistori que dirigeix Manuela Carmena acaba d'anunciar les mesures que adoptarà després de la 'intervenció' dels seus comptes

Per

Bolsamania | 15 nov, 2017

L'Ajuntament de Madrid acaba d'anunciar les mesures que ha d'adoptar per complir amb els requeriments del Ministeri d'Hisenda. Segons ha dit, retindrà 1.206 partides per un total de 173 milions, fet que suposa un 3,3% del pressupost municipal, per complir amb els requeriments exigits pel departament que dirigeix ​​Cristóbal Montoro, que li reclamava que complís amb la llei i no gastés més del que està permès.

L'Ajuntament ha anunciat que emprendrà accions legals i recorrerà la decisió d'Hisenda

Així ho ha anunciat aquest dimecres l'alcaldessa, Manuela Carmena, en roda de premsa. També ha aprofitat per explicar que aquests acords de no disponibilitat es portaran al pròxim Ple perquè siguin aprovats, i ha alertat que és possible que algunes inversions previstes per a aquest any "igual passen a 2018", recull Europa Press. Aquestes mesures van ser comunicades aquest dimarts a la nit a Hisenda, que li havia exigit complir amb la regla de despesa i fins i tot va arribar a 'intervenir' als comptes del consistori per assegurar-se que compleix amb la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

No obstant això, tot i que l'Ajuntament ha adoptat aquesta decisió, ha deixat clar que no està d'acord amb el mètode de càlcul que realitza Hisenda per determinar quant poden gastar els ajuntaments, i per això ha assegurat que emprendrà accions legals i recorrerà la decisió d'Hisenda. Segons Carmena, aquesta llei "no s'acobla a l'autonomia municipal i a les polítiques públiques que necessita Madrid", i difereix de les comunicacions anteriors realitzades pel ministeri.

Cal recordar que la setmana passada Hisenda va rebutjar el Pla Econòmic-Financer elaborat pel regidor d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Madrid, Carlos Sánchez Mato, en considerar que no s'ajustava a la regla de despesa. Això suposava una intervenció dels comptes del consistori, que havia de donar compte setmana a setmana al ministeri dels ingressos i les despeses.

El ministre Montoro, després de conèixer la decisió del consistori de la capital, ha valorat "molt positivament" que Carmena "vulgui complir amb els preceptes de la Llei d'Estabilitat i l'esforç de fer-ho en tan curt termini de temps", ha dit als passadissos del Congrés. El titular d'Hisenda també ha remarcat que el seu departament ha de revisar ara si el nou pla anunciat pel consistori madrileny "és correcte", posant l'accent en què les diferències entre el Ministeri i l'Ajuntament no han estat polítiques sinó sobre "xifres" i d’"estricte compliment de la llei".

MONTORO "ESTRANGULA" ELS AJUNTAMENTS "QUE COMPLEIXEN"

Precisament aquest tema també ha ocupat part de la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats. La secretària de Política Municipal del PSOE, Susana Sumelzo, ha qualificat d’"indignant" que "el mateix ministre que va perdonar els milers de milions del rescat financer, estranguli els ajuntaments que estan complint amb les seves obligacions", en referència al que està fent amb Madrid. I també ha carregat contra Montoro per ser el "més antimunicipalista" i per estar "obsessionat" amb "castigar els ajuntaments que compleixen, que han reduït el seu dèficit, que estan fent les coses bé".

Els ajuntaments es troben "amb un ministre inflexible, que els exigeix ​​el que el seu govern no compleix. Quin exercici de cinisme és aquest, senyor Montoro?", ha denunciat Sumelzo, que ha recordat que els alcaldes "no entenen aquest maltractament per part del Govern "i no comprenen que" a les portes d'estar preparant els pressupostos dels seus municipis, el govern de Rajoy no vol sentir ni parlar d'adequar una regla de despesa que és tan injusta", ha conclòs la socialista.

Montoro, per la seva banda, ha mantingut el seu discurs que és una exigència de la Llei d'Estabilitat que el Govern està obligat a complir i vetllar perquè es compleixi, llei al seu torn aprovada en el marc de les exigències de la Unió Europea. Així, ha assegurat que quan va arribar al ministeri el 2011 "milers d'ajuntaments" eren a la fallida i que el debat avui és com invertir el superàvit. "Estem en una altra cosa perquè apliquem lleis", ha defensat.

Últimas noticias