L'AIE preveu que els preus del gas sextupliquin aquest any els que hi havia el 2019
Revisa a la baixa la seva estimació de demanda mundial fins al 2025
L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) preveu que els preus del gas al mercat holandès TFF, que serveix de referència a Europa, sextupliquin aquest any els que hi havia el 2019, abans del començament de la crisi del coronavirus i de la guerra de Ucraïna, i que el 2025 segueixin sent-ne pràcticament el triple, segons el seu darrer informe trimestral sobre el mercat del gas publicat aquest dimarts.
El principal motiu que explica aquesta alça és la guerra a Ucraïna i la necessitat de buscar fonts alternatives de gas amb més cost, com GNL. Paral·lelament, revisa a la baixa la seva estimació de demanda mundial fins al 2025 per l'alça dels preus. Estima que entre 2021 i 2025 augmentarà 140 bcm (millard de metres cúbics), menys de la meitat del que s'estimava prèviament, i per sota dels 170 bcm de 2021.
La revisió a la baixa del creixement de la demanda de gas als propers anys es deu sobretot a la menor activitat econòmica i al menor canvi de carbó o petroli per gas. Només una cinquena part prové dels guanys d'eficiència i de la substitució del gas per les energies renovables, cosa que posa de manifest la necessitat d'avançar més en les transicions energètiques netes, ha indicat l'Agència. Un desplegament més ràpid de la generació d'energia renovable i uns esforços més grans per utilitzar l'energia de forma més eficient alleujarien les pressions sobre els preus de l'energia i ajudarien els mercats emergents sensibles als preus a accedir als subministraments de gas que poden oferir ràpides millores en la qualitat de l'aire i la intensitat del carboni, assenyala al comunicat enviat.
"La guerra no provocada de Rússia a Ucraïna està pertorbant greument els mercats del gas, que ja mostraven signes d'estretor", ha declarat el director de Mercats Energètics i Seguretat de l'AIE, Keisuke Sadamori. "Ara estem veient pics de preus inevitables, ja que els països de tot el món competeixen pels enviaments de GNL, però la resposta més sostenible a la crisi energètica mundial actual són els esforços i polítiques més forts per utilitzar l'energia de manera més eficient i accelerar les transicions d'energia neta", ha afegit.
Es preveu que la regió d'Àsia-Pacífic representi la meitat del creixement previst de la demanda mundial de gas fins al 2025. Per sectors, s'estima que la indústria representi el 60% de la demanda mundial. Tot i això, aquestes projeccions estan subjectes a riscos a la baixa pels alts preus i un possible menor creixement econòmic, adverteix l'AIE.