L'actual inflació resta a prop de 2.000 euros a la capacitat de compra de cada família

Els preus es continuen moderant a Espanya i, al novembre, l'IPC es va frenar fins al 6,8%

Per

Bolsamania | 15 des, 2022

Tot i que els preus continuen moderant-se a Espanya -al novembre, la inflació es va frenar al 6,8%- l'elevat Índex de Preus de Consum (IPC) estaria restant aquest any 1.945 euros a la capacitat de compra de les famílies, segons els càlculs de la consultora AIS Group, prenent com a referència la darrera dada disponible de la mitjana d'ingressos per llar a Espanya, xifrada en 30.552 euros.

En el pla regional, considerant igualment les dades de l'IPC del novembre per a cada comunitat autònoma, les llars navarreses serien les més afectades. Amb una inflació del 7,6%, experimenten una disminució en la capacitat de compra de 2.690 euros. Els segueixen els bascos, on la mitjana de reducció del poder adquisitiu se situa en 2.250 euros a causa del 6,5% d'inflació que presenta la comunitat. Darrere d'ells, catalans i aragonesos, per als quals l'IPC del 6,4% i del 7% respectivament, es tradueix en tots dos casos en uns 2.100 euros de pèrdua.

Les famílies de Castella-La Manxa, malgrat registrar la inflació més alta de tot el territori (8,1%), veuen minvar la seva capacitat de compra en 1.953 euros, amb prou feines 8 euros per sobre dels que és la mitjana nacional. A Madrid, per contra, l'impacte sobre la renda mitjana de les famílies representa una pèrdua de 2.066 euros en el seu poder adquisitiu per a aquest any.

Les llars on menys impacta la inflació en termes absoluts són els extremenys, que veuen minvada la capacitat de compra en 1.580 euros. Tot i experimentar una inflació del 7,4%, aquest import queda 365 euros per sota de la mitjana espanyola.

Canaris, valencians, balears, andalusos i asturians també afronten menors pèrdues en la capacitat de compra anual en quedar per sota dels 1.800 euros de mitjana per família.

Últimas noticias