La zona euro registra una contracció el tercer trimestre: al PIB es retrocedeix un 0,1%

Espanya va tornar a aconseguir el ritme d'expansió més gran entre les grans economies de l'euro

Per

Bolsamania | 07 des, 2023

La zona de l'euro es va contreure al tercer trimestre. Complint l'estimació preliminar, el Producte Interior Brut (PIB) ha registrat una caiguda del 0,1% en comparació amb el trimestre anterior, segons l'última dada publicada per Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).

Enfront del tercer trimestre de l'any passat, el PIB de la zona euro es va estancar. Mentrestant, a tota la UE, l'economia es va mantenir estable tant en comparació amb el trimestre anterior com enfront de l'any passat.

Per països, Malta (2,4%) va registrar el major augment del PIB en comparació amb el trimestre anterior, davant Polònia (1,5%) i Xipre (1,1%). Per contra, els descensos més importants es van observar a Irlanda (-1,9%), Estònia (-1,3%) i Finlàndia (-0,9%).

Entre les grans economies de la zona euro, Espanya va tornar a aconseguir el ritme d'expansió més gran (0,3%). Per part seva, el PIB d'Alemanya ha retrocedit un 0,1% i el de França i Itàlia amb prou feines ha avançat un 0,1%.

A tota la UE, hi va haver taxes de creixement negatives a 13 països. A més, set es troben en recessió tècnica. Es tracta d'Irlanda, els Països Baixos, Luxemburg, Àustria, Dinamarca, Estònia i Suècia.

Per components, durant el tercer trimestre, la despesa de consum final de les llars va augmentar un 0,3% a la zona euro i un 0,4% a la UE i la despesa pública en consum final va créixer un 0,3% a totes dues zones.

La formació bruta de capital fix es va mantenir estable a la zona euro i va pujar un 0,2% a la UE. Mentrestant, les exportacions van disminuir un 1,1% a la zona euro i un 1% a la UE i les importacions van caure un 1,2% a la zona euro i un 1,4% a la UE.

"L'economia de la zona de l'euro no va enlloc", sentencien els analistes de Pantheon Macroeconomics. Amb vista al futur, creuen que el creixement de la despesa dels consumidors es desaccelerarà una mica al quart trimestre, abans de tornar al creixement el 2024, a mesura que es recuperi el creixement de l'ingrés real. "Veiem que el PIB torna a caure al quart trimestre, un 0,1%, abans de repuntar lleugerament al primer trimestre, fins a un augment del 0,1%".

Últimas noticias