La zona de l'euro evita la recessió al tancament del 2023, però s'estanca al quart trimestre
Eurostat estima que el PIB va augmentar un 0,5% a la zona euro el conjunt de l'any
La zona de l'euro va aconseguir esquivar la recessió tècnica al tancament del 2023, tot i que, al quart trimestre, el Producte Interior Brut (PIB) es va estancar en registrar una taxa de creixement del 0%, segons les dades preliminars publicades per Eurostat, la oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).
Cal recordar que l'economia de la zona euro s'havia contret un 0,1% al tercer trimestre, de manera que, si hagués seguit aquest rumb durant l'últim període de l'any, la regió hauria entrat en recessió tècnica.
Eurostat estima que, en el conjunt del 2023, el PIB va augmentar un 0,5% a la zona euro.
Per països, les taxes de creixement interanual en van ser positives per a sis i negatives per a cinc. Durant el quart trimestre, Portugal (0,8%), Espanya (0,6%) i Bèlgica i Letònia (els dos 0,4%) van registrar els ritmes de creixement més grans. Mentre que, Irlanda (-0,7%) i Alemanya i Lituània (-0,3%) van tenir les contraccions més grans.
A tota la UE, l'economia també es va mantenir estable al quart trimestre.
Eurostat destaca que aquestes estimacions preliminars del PIB es basen en fonts de dades que són incompletes i estan subjectes a revisions addicionals.
"Després de la pròspera fase de reobertura postpandèmia, l'economia ha entrat ara en una fase de feblesa perllongada", destaquen els analistes d'ING. Com expliquen, "el consum està patint molt més per l'alt augment de la inflació, perquè el creixement dels salaris ha trigat a ajustar-s'hi a causa d'una fixació salarial més negociada. Això ha resultat en una caiguda més gran dels salaris reals. I la competitivitat energètica s'ha vist afectada per la crisi energètica a la zona de l'euro, cosa que ha resultat en una gran diferència en l'acompliment industrial”.
Per als propers mesos, creuen que hi ha alguns brots verds per a l'economia de la zona de l'euro: "Els indicadors de les enquestes mostren signes de tocar fons i el creixement dels salaris reals està començant a recuperar-se lentament. Al llarg de l'any, aquest efecte hauria de ser més gran. I les condicions financeres s'estan relaxant, cosa que està provocant que els indicadors de préstecs hagin tocat fons. Això ajuda a la inversió més endavant l'any”.
Tot i això, no esperen un repunt important del creixement del PIB al primer trimestre. "De fet, només esperem una millora material a l'economia de la zona de l'euro molt més endavant aquest any", diuen.
Mentrestant, des de Pantheon Macroeconomics comenten que les previsions de cara al futur són pessimistes. Tot i així, tenen esperances d'una recuperació del PIB aquest any. "Les enquestes confirmen el nostre pressentiment que la recuperació serà lenta, cosa que dona suport a un gir moderat per part del Banc Central Europeu (BCE), que esperava un augment del 0,1% del PIB al quart trimestre.
Tot i que el PIB de la zona de l'euro va ser lleugerament millor del que s'esperava, "el panorama general continua sent el d'una economia debilitada, amb alguns factors excepcionals darrere d'aquest resultat lleugerament millor a finals de l'any passat", afegeixen a Oxford Economics.