La Xina retalla els tipus d'interès en 25 punts bàsics

La mesura ja havia estat anticipada pel governador del PBoC

Per

Bolsamania | 21 oct, 2024

Actualitzat : 10:34

La Xina ha reduït aquest dilluns els principals tipus d'interès de referència en 25 punts bàsics. La taxa preferencial de préstecs (LPR) a un any s'ha rebaixat al 3,1%, mentres que l'LPR a cinc anys s'ha retallat al 3,6%, segons ha informat el Banc Popular de la Xina (PBoC).

L'LPR a un any influeix en els préstecs corporatius i la majoria dels préstecs personals a la Xina, mentre que l'LPR a cinc anys serveix com a referència per a les taxes hipotecàries.

Aquest moviment era esperat. El governador del banc central de la Xina, Pan Gongsheng, havia indicat divendres durant un fòrum econòmic a Pequín que les taxes de referència dels préstecs es reduirien entre 20 i 25 punts bàsics.

Durant el fòrum, Pan també va esmentar que la quantitat d'efectiu que els bancs necessiten tenir a mà, coneguda com el coeficient de reserva obligatòria (RRR), podria reduir-se en 25 a 50 punts bàsics més per a cap d'any, depenent de la situació de liquiditat.

El tipus de recompra inversa a set dies es reduirà en 20 punts bàsics, mentre que la taxa de la facilitat de préstec a mitjà termini baixarà en 30 punts bàsics, va destacar Pan.

"Aquest moviment va injectar una nova onada d'optimisme als mercats, alimentant l'esperança que els esforços recents en matèria d'estímuls a la Xina finalment estan guanyant tracció econòmica. Els inversors estan equilibrant les seves apostes entre la sòlida economia dels EUA i la recuperació esperada de l'economia xinesa, mentre les tensions geopolítiques globals i el risc de les properes eleccions als EUA planen com a núvols de tempesta a l'horitzó", escriu Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management.

"És clar, la retallada de taxes no va ser una sorpresa, però el mercat confia que l'impacte combinat de totes aquestes mesures recents podria almenys frenar el deteriorament econòmic. No obstant, la realitat sembla que el Partit Comunista Xinès està tractant desesperadament d'aprofitar l''efecte riquesa' dels mercats locals per mantenir alta la moral", afegeix Innes.

Al mes passat, el PBoC va reduir el coeficient de reserva obligatòria en 50 punts bàsics. Aquesta mesura es va produir quan el banc central de la Xina va llançar una sèrie de mesures de suport destinades a apuntalar la segona economia més gran del món, que enfronta una prolongada crisi immobiliària i un sentiment feble del consumidor.

La Xina va sorprendre els mercats en retallar les seves principals taxes de préstecs a curt i llarg termini al juliol.

A la setmana passada, el gegant asiàtic va reportar un creixement del PIB del tercer trimestre lleugerament millor del que s'esperava, amb un 4,6% interanual. Altres dades publicades divendres, incloent-hi les vendes al detall i la producció industrial del setembre, també van superar les expectatives.

Últimas noticias