La Xina i les tensions a l'Orient Mitjà impulsen l'or, que torna a ser un valor refugi
Pujades de l'1% aquest dilluns després de la ruptura de la relacions diplomàtiques entre l'Aràbia Saudita i l'Iran
- La renta variable sufre por las tensiones geopolíticas mientras que la bolsa china vuelve a desplomarse
- En castellano: China y la tensiones en Oriente Medio impulsan al oro, que vuelve a ser valor refugio
Actualitzat : 12:24
Pujades de l'1% en l'or aquest dilluns impulsat per la demanda dels inversors que tornen a veure al metall preciós com a valor refugi emmig de les tensions a l'Orient Mitjà i a la Xina, que penalitzen la renda variable, i davant les caigudes del dòlar.
L’Aràbia Saudita va anunciar aquest diumenge que talla les relacions amb l’Iran en resposta a la presa de la seva ambaixada a Teheran. Això dins d’una escalada de violència entre les potències després de l'execució a Riad d'un clergue musulmà xiïta. El màxim cap de l'Iran, l'aiatol·là Ali Jamenei, ha parlat de "la venjança divina" per l'execució de Sheikh Nimr al-Nimr, opositor obert al govern de l'Aràbia Saudita.
L'or puja ara un 0,9%, fins als 1.069,20 dòlars per unça després d'haver marcat un màxim de la sessió en 1.070,20 dòlars. Els futurs de l'or nord-americà pugen un 0,8% mentre que la planta puja un 1%.
"L'or és una oferta interessant en un context d'aversió al risc", va dir a Reuters un operador de metalls preciosos a Singapur.
LES BORSES D'ÀSIA TAMBÉ SOFREIXEN
Les borses asiàtiques han caigut amb força aquest dilluns i el fantasma de la Xina sembla que ha despertat amb més força que mai. Això, diuen les cròniques, després d'un PMI manufacturer Caixin que ha caigut fins a 48,2, en comparació amb la dada esperada de 49 i del registre anterior de 48,6. Les tensions a l’Orient Mitjà, afegeixen les cròniques, també haurien afectat als mercats asiàtics i estarien arrossegant aquest dilluns les borses del Vell Continent, amb caigudes entre el 2% i el 3%.
El dòlar, per la seva banda, va caure a un mínim de 10 setmanes enfront del ien, que també es veu com a valor refugi. Un dòlar més feble abarateix l'or per a les forquilles d'altres monedes.
Per la seva banda, el cru Brent i West Texas ha pujat un 2% aquest dilluns a causa dels problemes a l’Orient Mitjà. Els preus més alts del petroli també impulsen l'or, que és vist com una forma de cobertura contra la inflació impulsada pel cru.
Així, els inversors aposten per l'or com a inversió alternativa en temps d'incerteses geopolítiques i financeres. L’or, però, després de perdre un 10% l'any passat, s'enfronta novament a un any 2016 difícil, enmig de majors tipus d'interès als Estats Units i d'un dòlar més fort, i amb els analistes augurant noves caigudes en els preus.
Recordem que la Reserva Federal (Fed) va pujar els tipus d'interès per primera vegada en gairebé deu anys el passat mes de desembre afecten a la demanda de l'or mentre que el dòlar es veu recolzat.
"Malgrat la pujada de tipus gradual, el dòlar es mantindrà ferm. Això arrossegarà els preus de l'or", ha dit l'analista de OCBC, Bernabé Gan, qui espera que l'or caigui a 950 dòlars l'unça aquest any.