La Xina i els EUA es comprometen a Glasgow a impulsar la cooperació climàtica
Reduiran les seves emissions a l'atmosfera a la propera dècada
La Xina i els Estats Units s'han compromès a la Conferència del Clima COP26 de Glasgow a augmentar la cooperació en matèria d'acció climàtica, en un acord que s'ha considerat com 'la pau climàtica'.
Les dues potències, les més contaminants del món, han acordat reduir les emissions derivades de l'obtenció d'energia mitjançant matèries primeres com el metà i el carbó, dues grans fonts de gasos amb efecte d'hivernacle que augmenten la temperatura del planeta.
Aquest acord, apadrinat per la Unió Europea, tenia com a meta retallar el 30% del metà d'origen antopogènic el 2030, a la qual la Xina no s'havia sumat i, realment, segueix sense fer-ho. Tot i això, el govern del gegant asiàtic s'ha compromès a desenvolupar un pla que tingui un efecte significatiu en el control i la reducció d'emissions.
L'escrit, publicat pels governs de tots dos països, reconeix que hi ha "una bretxa" entre l'esforç contra el canvi climàtic i l'acord de París. De fet, admeten que serà molt complicat no superar els 2 graus d'augment de la temperatura mitjana. "Reforçarem conjuntament l'acció climàtica i la cooperació respecte a les nostres situacions nacionals respectives", afirmen.
Aquests objectius poden plantejar problemes als països on encara no s'han desenvolupat les formes alternatives d'energia i que tenen economies que depenen de les primeres matèries més contaminants. És el cas de certes zones de la Xina o dels Estats Units, però també de països com Austràlia.