La Unió Europea i el Regne Unit arriben a un acord sobre la seva relació després del Brexit
Donald Tusk ha anunciat que han acordat un esborrany que ha estat enviat als Vint-i-set
Actualitzat : 14:55
La Unió Europea i el Regne Unit han arribat a un acord sobre com serà la seva relació futura després del Brexit. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat aquest dijous que els negociadors de les dues parts han acordat un esborrany de la declaració política sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les després de la sortida britànica del club comunitari.
"Acabo d'enviar als Vint-i-set un esborrany de la declaració política sobre la futura relació entre la UE i el Regne Unit. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, m'ha informat que ha estat acordat a nivell de negociadors i acordat en principi a nivell polític", ha escrit Tusk al seu perfil de la xarxa social Twitter.
El document, en fase esborrany, que descriu com funcionaran el comerç, la seguretat i altres qüestions, encara ha de rebre el vistiplau dels cap d'Estat i de Govern dels països que conformen el bloc comunitari, a excepció del Regne Unit, cosa que es preveu que succeeixi durant la cimera d'aquest diumenge entre els dirigents dels estats membre.
En aquest sentit, el president de la cimera de la UE ha indicat que Tusk ja li ha informat "que s'ha arribat a un acord a nivell de negociadors i s'ha arribat a un principi d'acord a nivell polític, subjecte al suport de els líders".
Si l'esborrany tira endavant, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, centrarà la seva atenció en aconseguir l'acord necessari al Parlament del Regne Unit, on actualment no es creu que hi hagi una majoria a favor. En aquest sentit, Downing Street ha deixat clar en repetides ocasions que es necessita un acord sobre les relacions futures després del divorci per seguir endavant amb un Brexit legalment vinculant, segons la BBC.
EL PARLAMENT BRITÀNIC HAURÀ DE DONAR EL VISTIPLAU
Si tot va segons el previst, el Regne Unit i la UE aprofitaran la declaració política com a base per a un acord comercial, que s'elaborarà durant un període de transició de 21 mesos que s'iniciarà el 29 de març, i durant el qual Regne Unit seguirà sent membre del mercat únic de la UE i de la unió duanera.
L'esborrany de la declaració política sobre la futura relació entre europeus i britànics que qualsevol acord final amb el Regne Unit no ha d'interferir amb les "quatre llibertats" de la Unió, és a dir, la lliure circulació de béns, serveis, capitals i persones dins de les 27 nacions restants del bloc comunitari.
"La relació futura es basarà en un equilibri de drets i obligacions, tenint en compte els principis de cada part", un equilibri que ha de "garantir l'autonomia de la presa de decisions del sindicat i ser coherent amb els principis del sindicat, en particular pel que fa a la integritat del mercat únic i la unió duanera i la indivisibilitat de les quatre llibertats".
"També ha de garantir la sobirania del Regne Unit i la protecció del seu mercat intern, respectar al mateix temps el resultat del referèndum de 2016, incloent-hi el desenvolupament de la seva política comercial independent i la fi de la lliure circulació de persones entre la Unió i el Regne Unit", diu l'escrit.
ESPANYA PODRIA VOTAR EN CONTRA
Així mateix, alguns països han expressat reserves respecte a algunes qüestions que conté l'esborrany, com és el cas de la pesca o el Penyal de Gibraltar. En el cas d'Espanya, Theresa May i el president del Govern, Pedro Sánchez, van mantenir a última hora de dimecres una "llarga conversa" per telèfon després que l'executiu espanyol amenacés de votar en contra de l'acord sobre el Brexit si no es modifica per deixar clar que l'aplicació a Gibraltar de la relació futura que pacti el Regne Unit amb els Vint-i-set ha de negociar-se de manera bilateral entre Madrid i Londres.
D'altra banda, el govern d'Alemanya s'ha manifestat respecte a l'esborrany assolit i que haurà de ratificar aquest diumenge. "En aquests casos la lletra petita és molt important i estem involucrant tot el personal que podem", apunten fonts diplomàtiques alemanyes no autoritzades a comentar cap aspecte del contingut del document, segons informa ABC.